Около 6000 километра автомагистрали, пътища първи клас и част от

...
Около 6000 километра автомагистрали, пътища първи клас и част от
Коментари Харесай

Обсъжда се около 6000 километра пътища да влязат в обхвата на тол системата

Около 6000 километра автомагистрали, пътища първи клас и част от пътната мрежа втори клас, по която има сериозен интернационален трафик, се разисква да влезе в обсега на тол системата. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков пред публицисти в Народното събрание, откакто депутатите одобриха на първо четене препоръчаните от ГЕРБ промени за отсрочване на комерсиалната употреба на тол системата до 1 март следващата година.

За категория Евро 1 камиони, движещи се по автомагистрали, с повече от 12 тона и повече от три оси, другите браншови организации оферират тол таксата да бъде сред 3 и 10 стотинки, заяви Нанков. Той уточни, че Министерството е предложило в петък за тези моторни транспортни средства ставка от към 36 стотинки на километър.

Няма да се подвига процентът за надлежно отчисляване за доставчиците на услуги, в противен случай - ще понижава, разяснява още Нанков и добави, че сега става въпрос за 7 % от приходите.

С признатите на първо четене промени в Закона за пътищата се трансформира и концепцията за функционалностите, които доставчиците на декларирани данни ще реализират в границите на Електронната система за тол такси. Предвижда се тези снабдители да дават получаваните от тях данни за географското позициониране на своите клиенти на снабдители на услуга за електронно събиране на такси за изминато разстояние - национални снабдители и ЕУЕСТ снабдители, които да ги обработват и допълват до приемането на декларирани тол данни, употребявайки техническите си системи, които разрешават това.

Олег Асенов, шеф на отдел "Управление на осведомителните системи и инфраструктура " в Националното тол ръководство изясни, че смяната облекчава значително доставчиците на декларирани данни, защото те ще могат без да трансформират нищо в техническата си система да дават данните от GPS-ите непосредствено на доставчиците на услуги. Това никога не анулира ролята на Агенция "Пътна инфраструктура " като лице, събиращо пътни такси, означи той и добави, че тук става дума за смяна само в механизма за пресмятане като модел на прекачване на данните сред лицата, които имат отношение в декларирането.

С признатите промени се планува експлицитен ред за възобновяване на надвнесени или недължимо импортирани пътни такси. Предлага се възобновяване да се прави по реда на Закона за държавните такси, който ред е доста по-бърз и ефикасен от този по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР