Oколо 600 млн. лв. се очакват като доходи от тол

...
Oколо 600 млн. лв. се очакват като доходи от тол
Коментари Харесай

Плащанията по тол системата трябва да тръгнат от 1 март

Oколо 600 млн. лева се чакат като приходи от тол системата. Това сподели професор Олег Асенов от Националното тол ръководство на конференция в Научноизследователския строителен институт.
"Законът споделя, че до 1 март би трябвало да стартираме системата с заплащанията. Тарифата, която сме заложили, е последната цена, която е обсъждана на публичния съвет ", съобщи Асенов и добави, че досега е направено и първото заплащане за системата. "Плащането е в размер на 50% от сумата ", разясни професорът.
Транспортните компании ще могат да се срещнат с работата на тол системата в четири демонстрационни центрове в страната от вторник, разгласи още проф. Олег Асенов, който заяви, че през днешния ден започва в техническа употреба поетапно системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние - тол, за пътните транспортни средства с тегло над 3,5 тона.
От през днешния ден продължаваме комерсиалното опериране на е-винетката и превключваме средата за тол от тестова в среда за разработка, с цел да може още от вторник в четири демонстрационни центрове в страната да поканим транспортните компании да се срещнат с това по какъв начин работи системата, изясни Асенов. Центровете в София, Пловдив, Русе и Варна ще работят от 14.00 до 18.00 ч. и там ще бъде показана функционалността на системата. В тях ще се покажат всички канали, които АПИ ще оперира за обслужване на маршрутни карти, а на по-късен стадий и на бордови устройства.
Асенов изясни, че цената и обсегът на платените пътища са тези от последното им разискване от публичния съвет и по този начин - в тестовия обсег попадат 6000 километра, а цената е сред 18 и 25 стотинки за километър за камиони над 12 тона с четири и повече оси. По този метод планове демонстрират, че лидер на камион Евро 5 с бордово устройство ще би трябвало да заплати малко над 73 лв. тол таксата за пътя София - Бургас по автомагистралата "Тракия ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР