Около 600 човека са се регистрирали в община Кресна за

...
Около 600 човека са се регистрирали в община Кресна за
Коментари Харесай

Проверка за изборен туризъм в Кресна след 600 регистрации за година

Около 600 индивида са се записали в община Кресна за по-малко от година. Повечето от тях с сегашен или непрекъснат адрес в града. С оглед на правилото за уседналост преди избори, политически партии заподозряха в това избирателен туризъм.

Местната власт пък го изясни с построяването на автомагистрала „ Струма “, където работят доста хора от други краища на страната. В региона строителството обаче приключи преди годна, само че отписване на краткотрайните поданици в Кресна няма.

Има обаче напрежение и то пораства с наближаването на локалния избор.

Сигнал от политическа партия

Със подозрения, че става дума за избирателен туризъм прокуратурата в Сандански е сезирана от политическа партия в Кресна, която взе участие в изборната конкуренция за локални органи на властта. В сигнала се твърди, че има фрапиращ брой хора, които са се записали в общината с сегашен или непрекъснат адрес от края на предходната година до април месец 2019.

Проверката прокуратурата разпорежда на полицията. В продължение на десетина дни са посещавани адреси в общинския център и няколко села, като са разпитвани и притежателите на жилищните парцели. Проверка е правена и в постройката на общинска администрация.

И.д. кметът: Създава се ненужно напрежение

Действията на полицията изпълняващият длъжността кмет Петър Петров разяснява по този начин:

„ Няма по какъв начин да са регистрирани такива, с изключение на дето си имат работа. Хора, които живеят на други места и имат работа в Кресна, са регистрирани… Мисля, че няма никакво съображение да се мисли, че е обвързвано с изборите “, сподели Петров.

Според него предизборната конюнктура е естествена, като „ единственото нещо, което малко стресира, са инспекциите от жандармерията и полицията “.

„ С това полицейско наличие – от една седмица с 4-5 автомобила да обикалят по адресите на жителите на общината, се основава ненужно напрежение “, добави и.д. кметът.

Данните на ГРАО

Какво демонстрират цифрите на Групово дело ГРАО - има ли внезапно нарастване на новорегистрираните поданици на община Кресна, което ги трансформира и в гласоподаватели?

Основните обвинени в избирателен туризъм са в графата на тези, чийто непрекъснат адрес е отвън общината, само че актуалният им адрес е в Кресна. В края на 2018 година броят им е 700. Първите три месеца на 2019 има гладко повишаване, а през април-май стига до 1274.

Общият брой на гласоподавателите към 15 октомври тази година е 5317, а малко над четири хиляди са гласоподавателите, коренни поданици на общината.

Феноменът на възходящия интерес към живеене в дребната община краткотрайният кмет П. Петров изясни по този начин:

„ Не виждам какво неприятно има в това, откакто законът го разрешава, всеки един жител, който пристигна в общинската администрация и си подаде нужните документи по закон, да бъде регистриран... Може би им харесва тук, харесва им дадената община, територия и желае да гласоподават за избран претендент “.

Проверка преди 4 месеца не открила нередности

Той е безапелационен, че злоупотреби няма, защото преди 4 месеца със заповед на регионалния шеф на Благоевград междуведомствена комисия е направила тематична инспекция и записаният в протокол резултат е, че нарушавания на закона няма.

Впрочем втора такава инспекция е разпоредена в края на предходната седмица, редом с тази, която е поискала прокуратурата.

„ В края на юни беше осъществена инспекция от дирекция ГРАО с наличието на човек от регионалната администрация, полиция и наши чиновници за осъществените регистрации за непрекъснат адрес от май предходната година до 30 април тази година. В протокола от работата на всички места написа, че няма позволени неточности или законови нарушавания при регистрацията. По преписката на прокуратурата желаят информация от септември предходната година до края на април “, сподели Петър Петров.

Не е морално, само че законът го разрешава

Не е морално, само че законът го разрешава, разяснява ръководителят на Общинската изборна комисия в Кресна Росица Петличка, която сподели, че към този момент инспекциите не основават проблем.

„ Няма постъпили при нас сигнали, тъжби за регистрирани непозволено, сподели тя.

Според нея подозренията за избирателен туризъм се отразяват на настройката на хората по някакъв метод.

„ Искат да изберат кмет на мястото, където в действителност не живеят… Просто законът го разрешава “, добави тя.

Междувременно от Районна прокуратура Сандански оповестиха, че след полицейската инспекция, по случая има формирана кореспонденция, която е изпратена по подготвеност на друга прокуратура, без да прецизират коя. Та тази, другата прокуратура, ще би трябвало да се произнесе дали има учредения за умишленост на въпросното действие, познато като избирателен туризъм.

Ако се окаже, че има, по кое време и по какъв начин ще се актуализират изборните описи в Кресна шест дни преди вота?

И по-важното - ще се потвърди ли кой накара над 600 души толкоз да харесат общината, че да се заселят в нея?
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР