Около 600 000 души взеха участие в годишната демонстрация на

Около 600 000 души взеха участие в годишната демонстрация на ...

Протест в Барселона събра 600 000 поддръжници на независимостта на Каталуния.


Около 600 000 души взеха участие в годишната демонстрация на каталунските сепаратисти в Барселона, което е значителен спад в сравнение с единия милион миналата година, обяви в Twitter общинската полиция, цитирана от AFP и БТА.

Празникът 11 септември в Каталуния отбелязва поражението на Барселона във Войната за испанското наследство от 1714 г. От 2012 г. този ден се е превърнал в дата за големи митинги на каталунското сепаратистко движение.

Още по тематаКаталунски сепаратисти блокират магистрали и жп линии при стачкаКаталуния получава главната роля в испанската предизборна кампанияПроцесът на сепаратистите в Каталуния: съдебна и медийна битка
Тази година демонстрацията протича няколко седмици преди дългоочаквано съдебно решение в дело срещу 12 водачи на сепаратисткото движение, които са обвинени в бунт заради неуспешния опит за отделяне на Каталуния през 2017 г.

Испанският премиер Педро Санчес написа в Twitter: "Днес трябва да е ден на всички каталунци. За път към диалог в рамките на конституцията, хармонично съжителство, уважение и разбиране", предаде Асошиейтед прес.

Въпреки гнева на събралото се множество от липсата на единство сред сепаратистките партии за това каква стратегия да възприемат към Мадрид, мирният протест в центъра на Барселона показа, че каталунският сепаратизъм остава голямо предизвикателство за Испания. 

Много протестиращи развяваха плакати с надпис: "Ще го направим отново" - лозунга на сепаратистите относно забранения референдум и краткотрайната декларация за независимост, която привлече вниманието на света преди две години, отбелязва Ройтерс. 

Публикувано през юли обществено допитване на държавния Каталунски институт показа, че подкрепата за независимост на Каталуния е достигнала най-ниското си ниво от две години насам, като 48,3% от участниците са се обявили против независимостта, а 44% са я подкрепили. 

Източник: investor.bg