Около 60 процента от българското население на възраст 16 и

...
Около 60 процента от българското население на възраст 16 и
Коментари Харесай

Евростат: 4-ма от всеки 10 българи не спортуват

Около 60 % от българското население на възраст 16 и повече години спортуват най-малко един път седмично, до момента в който 40 % или четирима от всеки 10 българи изобщо не спортуват, демонстрират данните на Евростат за това каква част от жителите на Европейски Съюз са упражнявали някакъв тип спорт отвън работно време през 2017 година най-малко един път седмично, съобщи Българска телеграфна агенция.

Средният индикатор за хората в Европейски Съюз, които не са практикували никакъв тип физически извършения през седмицата е 28 %, при 72 на 100 интензивност за хората, които са отделяли част от свободното си време за спорт.

Според данните на Евростат към 10 на 100 от спортуващата част от българите са отделяли най-малко от 1 до 3 часа седмично за някакви извършения. Близо 11 % са спортували до 5 часа седмично, а по-голямата част, или 36 %, са спортували най-малко по 1 час седмично. Силният пол е у нас е бил доста по-активен в спортуването - 60 на 100, до момента в който дамите регистрират интензивност от 40 на 100 при седмични извършения в свободното си време.

Липсата на спорт и придвижване е един от главните фактори за съществуването на наднормено тегло, което от своя страна е един от отрицателните фактори за разпространяването на разнообразни болести: хипертония, диабет, както и ред други хронични болести на костите и ставите, свързани с обездвижването.

Според националната статистика у нас през 2017 година с наднормено тегло, в това число затлъстяване, са били 62 % от мъжете и 48 % от дамите на възраст 16 и повече години.

В множеството държави-членки на Европейски Съюз по-голямата част от популацията - над 70 % - реализира някакви форми на извършения в свободното си време. Най-висок дял спортуващи поданици е регистриран в Румъния - 96 %, а минимум са спортували жителите на Хърватия - 36 %, т.е. 64 % от хората там са мързелували. Други страни-членки в които жителите имат относително ниски проценти на неспортуващи са Дания - 7 на 100, Холандия - 9 на 100, Финландия и Швеция - по 13 на 100 и други, т.е. в тези страни близо 90 и повече на 100 от хората там са полагали някакви физически извършения.

Около 50 % физическа интензивност и надлежно 50 % неспортуващи поданици са регистрирани в Унгария, Португалия, Малта, Кипър, Латвия и други Жителите на прилежащите ни страни също не са от най-активно спортуващите - в Сърбия да вземем за пример 67 на 100 от жителите изобщо не са спортували, в Македония - 56 на 100, в Гърция - 44 на 100.

Обобщените данни, които Евростат дава демонстрират, че за въпросния интервал 60 на 100 от мъжете и 45 на 100 от дамите в Европейски Съюз са били с наднормено тегло. От тях със затлъстяване за били по 16 % и от двата пола, като съществена причина за това е била неналичието на спорт и физическа интензивност, както и нездравословно хранене и метод на живот, свързани с алкохол или тютюнопушене. Данните от разбора регистрират нуждата от ограничения за поощряване на повече хора в Европейски Съюз да спортуват и да бъдат физически дейни в всекидневието си. Това е извънредно значимо освен от позиция на здравето, благосъстоянието и интеграцията на хората в общността, само че и поради забележителните стопански разноски, дължащи се на неналичието на физическа интензивност, т.е. обезпечаване на спомагателни здравни разноски за популацията на Европейски Съюз, регистрира Евростат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР