Около 60 на сто от DDoS атаките, проведени през септември,

...
Около 60 на сто от DDoS атаките, проведени през септември,
Коментари Харесай

60% от DDoS атаките през септември са организирани от ученици

Около 60 на 100 от DDoS офанзивите, извършени през септември, са били ориентирани към разнообразни просветителни запаси, в това число електронни дневници и учебни уеб сайтове. Това заяви Kaspersky Lab в блога си.

Септември е бил пиков за тези офанзиви, само че през цялото минало трето тримесечие на 2019-та. възпитаници са стояли зад над половината от DDoS офанзивите. За съпоставяне през аналогичния интервал на предходната година техния дял от общия брой е бил 32%. Причината за тази наклонност е явна – през септември стартира новата образователна година и подбудите на уредниците са най-много хулигански.

Очакван резултат от всичко това е, че огромна част от септемврийските офанзиви не са осъществени на високи равнище. От Kaspersky регистрират спад на дяла на така наречен умни офанзиви с 22 процентни пункта. Това е единственото тримесечие при което се следи сходна наклонност, т.е. сезонността на ученическите офанзиви изкривява общата статистика.

Според компанията през септември са регистрирани повече DDoS офанзиви, аакто спрямо със същия интервал на 2018 година растежът е 35 процентни пункта. За целия месец септември растежът е малко по-нисък – 32 пункта. При упоменатите умни офанзиви растежът през септември е 27 пункта. География и статистика
Около 63 на 100 от всички DDoS офанзиви през третата четвърт на 2019 година са с генезис Китай. На второ място е Съединени американски щати (17,4%), а на трето – Хонконг (5,4%). От околните до нас страни е забавно да се означи наличието на Румъния, която е на шесто място с 1,1%. Пред нея са ЮАР (2,4%) и Англия (1,7%). В топ 10 влизат още Сингапур (1%), Южна Корея (0,71%), Нидерландия (0,69%) и Канада (0,68%).

Списъкът със страните, където се намират обектите на DDoS офанзиви е подобен. В челната тройка са Китай, Съединени американски щати и Хонконг със надлежно 57,2%, 22,2% и 4,3%.

Интересно е разпределението на командните сървъри. Тук водач е Съединени американски щати с 47,6%. В челната петица влизат още Нидерландия (22%), Китай (6,4%), Англия (4,9%) и Русия (3,9%). Следват: Франция (3,4%), Германия (2,5%), Канада (1,5%), Виетнам (1,5%) и Румъния (1,5%).

До момента най-богат на DDoS офанзиви е бил месец юни. През 17,5% от случаите злонамерените дейности са започвали в понеделник. Най-непопулярният ден пък е неделя – 10,7%. 84% от офанзивите са продължавали под 4 часа, само че най-дългата записана такава се е проточила цели 279 часа (11 дни).

Като открояващи се случки Kaspersky показват няколко талази на офанзиви против World of Warcraft Classic. Всяка от тях е била авансово оповестена в Twitter.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР