Около 60 млн. лв. е размерът на платените суми, които

...
Около 60 млн. лв. е размерът на платените суми, които
Коментари Харесай

ВКС пита Съда на ЕС трябва ли да се връщат на ВЕИ събраните незаконни такси

Около 60 млн. лева е размерът на платените суми, които ВЕИ производителтие желаят да им бъдат възобновени.

© Надежда Чипева Състав на Върховния касационен съд (ВКС) е отправил преюдициално питане до Съда на Европейския съюз (СЕС), което цели да постави точка на продължаващия към този момент 5 години спор сред ВЕИ централите и страната във връзка наказателна такса от 20% върху цената на зелената сила, въведена за малко през 2014 година (от 1 януари до 10 август 2014 г.)

Тази такса бе въведена със Закона за държавния бюджет за 2014г. като мярка на страната за финансовото стабилизиране на НЕК, само че 7 месеца по-късно бе оповестена за противоконституционна от Конституционния съд. Според Конституционен съд, като се дефинира такса единствено за производителите на електрическа сила от вятърна и слънчева сила, само че не и от други източници, законът слага в неравностойно състояние обособените икономически субекти. Освен това, всяко въвеждане на такса от страна на страната не може да е случайно, то изисква осъществяването на някакво деяние от администрацията или приемане на услуга, а в тази ситуация става дума за безплатно заплащане против което производителите не получават никаква услуга, споделя Конституционен съд с решението си (№13/2014г.). Решението на Конституционен съд е оповестено в " Държавен вестник " на 6 август 2014 година и влиза в действие три дни по-късно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Междувременно обаче са събирани такси от производителите, като общо платените суми са към 60 млн. лева Те обаче по този начин и не са върнати на производителите. По тази причина доста от тях заведоха каузи в българските съдилища, само че исковете им бяха отхвърлени с аргумента, че по Конституция решенията на Конституционния съд имат деяние отсега нататък, което важи и в този случай. Дрогояче казано, таксата е била събирана законно до влизане в действие на решението на Конституционен съд за анулацията й.

Определението на тричленния състав на Върховен касационен съд, с което се насочва преюдициалното питане до Съд на Европейския съюз, е от 25 октомври т. година То е постановено по касационна тъжба на " Марвик-Пъстрогор " ЕООД против решението на Софийския апелативен съд от 6 ноември 2018 година, с което е отритнат искът на компанията за възобновяване на 176 325 лева, платени от нея за интервала от 1 януари до 10 август 2014 година по противозаконната такса. Фирмата претендира също по този начин и за още 26 345 лева мораторна рента върху тази сума.

В определението си тричленният състав на Върховен касационен съд сочи, че в границите на своята подготвеност Конституционният съд е разгледал само несъгласието на въпросната такса за зелена сила с Конституцията, само че не и с използваните правила на правото на Съюза. Това е основанието да се насочи преюдициално питане до Съда на Европейски Съюз дали налагането на таксата не съставлява нарушаване на правилата на Съюза за поощряване на зелената сила, свободата на стопанска самодейност и правната сигурност и отбрана (Директива 2009/28/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 април 2009 година за поощряване потреблението на сила от възобновими източници).

" Ако събирането на тази такса е станало в нарушаване на правото на Европейски Съюз, страната дължи връщането ѝ заради начална липса на съображение за заплащане, без значение от кой миг поражда деяние решението на Конституционния съд ", се споделя още в определението на Върховен касационен съд. Така че въпросът с връщането на парите на ВЕИ централите ще се реши от Съда на Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР