Около 60 хиляди мюсюлмани рохинги избягаха от Мианмар в Бангладеш

...
Около 60 хиляди мюсюлмани рохинги избягаха от Мианмар в Бангладеш
Коментари Харесай

За седмица: 60 хиляди мюсюлмани рохинги избягаха от Мианмар в Бангладеш

Около 60 хиляди мюсюлмани рохинги избягаха от Мианмар в Бангладеш за последните осем дни, обявиха от организацията за бежанците на Организация на обединените нации, представени от Агенция Франс Прес.

„ Предполагаемият им брой е 58 600 към днешна дата, съгласно разнообразни организации. Той ще продължи да нараства “, съобщи представителят на организацията Вивиан Тан.

Бягството им беше провокирано от поредност набези от мюсюлмански въстаници против силите за сигурност в северния мианмански щат Рахин.

Правителството на Мианмар заяви, че поради насилието, продължаващо към този момент цяла седмица, е евакуирало от щата минимум 4000 души, които не са мюсюлмани. Общо 98 души починаха от петък до момента в конфликтите сред силите на реда и рохингите, показва Ройтерс и отбелязва, че конфликтите от ден на ден наподобяват на протест.

Рохингите са считани за чужденци в Мианмар, макар че живеят в страната от генерации. Те нямат достъп до трудовия пазар, до просветителната и здравната система и усилването на будисткия шовинизъм подхранва враждебността към тях.

Отношението на най-вече будистка Мианмар към наброяващите към 1,1 млн. рохинги, изповядващи исляма, е огромно предизвикателство пред ръководителя на гражданското държавно управление на Мианма Аун Сан Су Чжи. Критици на Запад я упрекват, че тя не надига глас в поддръжка на религиозното малцинство, което от дълго време е изложено на репресии, уточни Ройтерс.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че гибелта на стотици мюсюлмански бунтовници рохинги в Мианмар през последната седмица съставлява " геноцид ", ориентиран против мюсюлманските общности в района, съобщи Ройтерс.

По последни публични данни близо 400 души са починали в сраженията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР