Около 60 души се събраха на протест пред сградата на

...
Около 60 души се събраха на протест пред сградата на
Коментари Харесай

КТ Подкрепа настоява работниците да не бъдат превръщани в живи бомби с извънреден труд

Около 60 души се събраха на митинг пред постройката на някогашния Партиен дом, сегашен - парламент. Демонстрантите посрещнаха депутатите с несъгласието си против измененията в Кодекса на труда.

С измененията се дава опция за нарастване на изключителния труд от 150 на 300 часа годишно, нарастване на интервала на отчитане на сумарното пресмятане на работното време, разширение на обсега на еднодневните трудови контракти и отпадането на задължението на работодателите да обезпечават топла храна за нощните смени.

Протестът се организира при засилено полицейско наличие, а протестиращите за малко блокираха придвижването по столичния бул. " Александър Батенберг " с възгласи " Не на робството ".

Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " съобщи пред публицисти, че едни от най-уязвимите служащи от изключителния труд са хората от градския превоз, шивачките, служителите на реда, пожарникарите, лекарите и медицинските служащи, служащите в производството. В тези браншове има нараснала заболеваемост - инфаркти и инсулти. Това са хора, които са живи бомби и не би трябвало тяхното състояние да се утежнява, настоя Григорова.

Според нея изходът не е в спомагателния ексклузивен труд, а в увеличение на естественото възнаграждение на труда. КТ " Подкрепа " са срещу разширението на обсега на ежедневните трудови контракти и отпадането на задължението на работодателя да дава топла храна по време на нощните смени.

Няма по какъв начин да се грижим за физиологичните потребности на служащия и да чакаме той да бъде пълностоен на работното си място, като в същото време го корим, че не бил задоволително продуктивен, безапелационна бе Ваня Григорова.

Тя се надява депутатите да премислят решението си и да се откажат от античовешката мярка, заложена в Кодекса на труда.

На въпрос на News.bg дали КТ " Подкрепа " ще сложи въпроса пред обществените сътрудници и на идната Тристранка, Григорова означи, че в случай че ще се усилва изключителният труд, заплащането му да бъде увеличено четирикратно, с цел да не е финансово преференциално на работодателя да експлоатира служащите си.

Само тогава ще се замислят дали да не назначат още един човек, вместо да изтощават шепата хора, които към този момент са наели, сподели още Григорова и предизвести, че изключителният труд убива.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР