Около 60 000 първокласници влизат днес на първия учебен ден

...
Около 60 000 първокласници влизат днес на първия учебен ден
Коментари Харесай

Просветният министър: 60 000 първокласници прекрачват прага на училището

Около 60 000 първокласници влизат през днешния ден на първия образователен ден в класните стаи в учебните заведения в страната. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на семинар за началото на новата 2018/2019 година и посочи, че учениците в първи клас ще са по-малко с няколко хиляди.

Випускът, който влиза в първи клас през тази образователна година, е главно от деца, родени през 2011 година, които са по-малко от родените деца през 2009 и 2010 година, изясни министър Вълчев.

Той осведоми, че през новата образователна година всички възпитаници в страната ще са 680 000, от които към 60 000 ще са първокласниците. Учителите във всички учебни заведения, в детските градини и в центровете за поддръжка за личностно развиване са 89 000. Ресурсните учители в образованието са 1397, а психолозите са 763-има.
Новата образователна година ще стартира във всичките 2367 учебни заведения в страната, в 1844 детски градини и в над 100-те центрове за поддръжка на личностното развиване, сподели министър Вълчев.

2367 в този момент са всичките държавни, частни и духовни учебни заведения в страната, заяви Наталия Михалевска - шеф на Дирекцията " Училищна мрежа и обучение на българските учебни заведения в чужбина " към МОН. Тя означи, че общо 1844 са детските градини у нас, които са държавни, общински и частни. Най-много са общинските учебни заведения в страната - 2003, държавните учебни заведения са 276, 85 са частните учебни заведения, а три са духовните учебни заведения.

Според типовете учебни заведения в страната, най-вече са главните учебни заведения - 1166, началните учебни заведения са 134, към този момент има и 71 обединени учебни заведения, в които се образоват възпитаници от първи до десети клас, съгласно новия Закон за предучилищното и учебното обучение. Училищата по изкуствата са 21, учебните заведения по културата са 2, професионалните гимназии са 110, профилираните гимназии са 354, спортните учебни заведения са 24, а междинните учебни заведения са 475, осведоми Наталия Михалевска. Тя сподели, че през тази година са закрити и преобразувани 13 учебни заведения в страната.

Иновативните учебни заведения в страната за новата образователна година са 290, като най-вече са в София - 77. Защитените учебни заведения през предходната образователна година бяха 185, само че до октомври ще приключи процедурата за броя им за тази образователна година, осведоми Михалевска.

Училището с най-вече възпитаници в страната е 18-о Средно учебно заведение " Уилям Гладстон " в София, което е с към 2400 възпитаници, сподели заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Тя означи, че учебните заведения с минимум възпитаници са в Родопите, като там има учебни заведения с под 10 възпитаници.

Държавата съумя да сплоти всичките си институции, с цел да работят дружно за привличането или връщането на децата в учебно заведение. Работим взаимно, с цел да прекъснем неналичието на интерес към образованието, съобщи министър Вълчев.

Той осведоми, че се постановат санкции от общините на родители, които не пускат децата си на учебно заведение. Издадени са 509 наказателни постановления на родители и са спрени над 100 300 обществени помощи за предходната образователна година.

В 1159 екипа за обгръщане на децата в просветителната система вземат участие 7099 представители на разнообразни институции. Те обхождат адресите на деца и възпитаници от 29 август до 30 септември. По думите на министър Вълчев през тази година работата на екипите ще се концентрира върху децата на пет и шест години, както и върху незаписалите се след четвърти и седми клас възпитаници. През тази година са разпознати към 60 000 деца, за които има хипотетичен риск от отпадане. Министър Вълчев означи, че напъните не завършват със записването на учениците. След това се изисква непрекъсната работа от учителите и по тази причина страната влага в нарастването на техните хонорари.

През тази година 591 учебни заведения ще получат финансиране за пазаруване на училищен шкафчета за учениците от първи до седми клас, като общото финансиране на програмата е за близо 2 милиона лв., заяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Тя добави, че за тези учебни заведения ще бъдат купени над 111 000 шкафчета за над 114 000 възпитаници. Министър Вълчев сподели, че програмата за пазаруването на ученическите шкафчета е за главните и началните учебни заведения, с цел да се олекотят ученическите раници на учениците от първи до седми клас. Тези възпитаници общо в страната са към 450 000, заяви просветителният министър.

Красимир Вълчев сподели, че програмата за пазаруване на ученическите шкафчета ще продължи и следващата година, като евентуално ще бъде финансирана със същите средства - към 2 милиона лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР