Около 60 000 първокласници прекрачиха училищния праг. В над 50

...
Около 60 000 първокласници прекрачиха училищния праг. В над 50
Коментари Харесай

В 2400 училища в страната удари първият звънец

Около 60 000 първокласници прекрачиха учебния предел. В над 50 учебни заведения обаче ремонтите не престават. Днес просветният министър Красимир Вълчев беше в столичното 120-то учебно заведение, където щерка му е първокласничка.

Точно в 9 часа тържествено с издигане на националния байрак и с химна беше открита новата образователна година. Тя стартира за 680 хиляди български възпитаници и 89 000 учители. Тази година първокласниците са към 60 000, което е с 3000 по-малко от предходната година поради демографската рецесия.
Българска национална телевизия: Ще ти хареса ли да си ученичка?Карина, 1 клас: Ще ми хареса. Българска национална телевизия: А кой предмет най-вече ще ти хареса?Карина: Не знам.БНТ: Какво ще ти е най- забавно съгласно теб? Руслан, 1 клас: Да учим, да четем и да играем.БНТ: Ти в първи клас искаш ли да бъдеш или предпочиташ да си в детската?Дамян, 1 клас: Първи клас.  © Българска телеграфна агенция  Министър Красимир Вълчев: С към 3000 по-малко са първокласниците тази година Министър Красимир Вълчев: С към 3000 по-малко са първокласниците тази година
60 хиляди първокласници се чака през днешния ден да тръгнат на учебно заведение за първи път. Заради демографската рецесия, те ще бъдат с към 3 хиляди по- малко от минал...
 © БТАЕлена Николова - преподавател 1А клас: Няма по какъв начин да се изясни. То е възприятие, което всеки един преподавател изпитва. Много е хубаво. Само това мога да кажа: доста е хубаво.БНТ: Различни ли са децата преди и в този момент?Елена Николова - преподавател 1А клас: Абсолютно всеки випуск е друг. Това са деца.  © БТАБНТ: Да пожелаете нещо на сътрудниците си, на децата? Цветанка Тонева - шеф на 120 ОУ: Много благополучие, доста здраве, доста триумфи, доста красиви моменти в учебното заведение. Много задоволеност
Най-напрегнато ще е началото на новата образователна година в Кърджали, Русе и Ихтиман. Там към момента не престават огромните поправки, които започнаха през ваканцията и доста от учениците ще бъдат преместени в други учебни заведения.

Тази година общо бяха ремонтирани 1100 учебни заведения, в 50 от тях ремонтите ще продължат и след началото на образователната година.

Министър Красимир Вълчев заяви, че до края на годината ще бъдат отпуснати 6 милиона лв. в допълнение за закупуване на шкафчета за всички български учебни заведения. Това ще е метод за справяне с тежките училищен раници.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Тази година за първи път финансирахме закупуването на такива училищен шкафчета за близо 3 млн. Шкафчетата са нещо доста потребно като се изключи че са мярка за облекчение тежестта на раниците. Като сметнахме - видяхме, че не е толкоз огромна сума. Изпълнението на приходите е положително. Можем да финансираме закупуването на шкафчета за всички учебни заведения. Може би още тази седмица ще гласуваме даването на спомагателни средства - малко над 6 млн.  Честит първи образователен ден! Честит първи образователен ден!
С празнични тържества в близо 2400 учебни заведения в цялата страна се открива новата образователна година.

Президентът Румен Радев откри образователната година на класическата гимназия. В словото си той се обърна към учениците учениците с думите,: " Където и да отидете, каквото и да вършите, да бъде с мисъл за България ".

А министър председателят Бойко Борисов поздрави във фейсбук учителите, учениците и родителите по случай първия образователен ден. Премиерът пожелава здраве, триумфи, самообладание и мъдрост на всички учители, на техните възпитаници и на родителите.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР