Около 59 лв. струва един глас, подаден с машинно гласуване,

...
Около 59 лв. струва един глас, подаден с машинно гласуване,
Коментари Харесай

Един машинен глас на изборите струвал 59 лв., отчете ЦИК

Около 59 лева коства един глас, подаден с машинно гласоподаване, на последните избори за евродепутати, а вотът с хартиена бюлетина за един гласоподавател коства 0.77 лева

Това сподели ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Стефка Стоева пред депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси при представянето на разбора на ЦИК за резултатите от последните избори.

Цялостната оценка на ЦИК е, че изборите са минали почтено, умерено и сполучливо. Проблеми е имало и те са свързани главно с машинното гласоподаване.

" Цената на един глас с машинно гласоподаване с оглед броя на гласоподавателите и разноските за наемане на машините, за узаконяването им, за осъществяване на пазарно изследване, за образуване на публичната поръчка, за спомагателното заплащане на членовете на секционните изборни комисии с машинно гласоподаване възлиза на към 59 лева ", уточни изясни Стоева и направи съпоставяне с цената на хартиената бюлетина, която коства към 0.77 лева

Общата цена на бюлетините е 1 489 989 лева Въпреки компликациите, всички машини са били доставени в общо 3000 секции в цялата страна, сподели Стоева. Тя регистрира, че в 149 секции, в които е имало машини, няма нито един гласоподавател, който да е предпочел този метод да упражни правото си на избор.

Общо 158 967 гласоподаватели са дали своят вот с машини, което е 7.59% от всички гласоподаватели. В секциите с машинно гласоподаване единствено 27.7% от гласоподавателите са избрали да гласоподават с машина, останалите 72.3% са предпочели да гласоподават с по обичайния метод – с хартиена бюлетина.

Според разбора на ЦИК увеличението на секциите с машинно гласоподаване на локалния избор евентуално ще докара до повишение на грешките в протоколите на секционните изборни комисии (СИК) и може да повлияе на резултата. Изводът се постанова, защото в 77 секции на последните избори на 26 май са открити несъответствия сред данните от машинното гласоподаване и попълнените в протокола цифри по систематизиране на гласовете по кандидатски листи.

" В 1139 секции са открити несъответствия сред данните от машинно гласоподаване и попълнените в протокола цифри по отношение на систематизиране на желанията за претендентите в кандидатските листи на партии и обединения ", сподели Стоева. Според нея слабият интерес към машинното гласоподаване прави цената му безпричинно висока.

" Тези избори бяха относително лесни. Предстоят по-трудните за локална власт. Ако машините се усилят, е доста евентуално цената да е още по-висока, тъй като законодателят планува да се гласоподава машинно в 6000 секции ", изясни Стоева. Според нея има опция да се усили и рискът от неточности, защото протоколите се попълнят от хора в СИК и няма по какъв начин да се отстрани човешкият фактор.

" Близо 40% от протоколите на СИК с машинно гласоподаване съдържат неточности при отчитане на действителните гласове или на преференциите, само че значимото е, че тези несъответствия в тези избори изрично не водят до смяна на резултатите ", акцентира ръководителят на ЦИК.

Проблем на идните избори може да се окаже и че тук-там ще има 3 или 4 типа избор, а софтуерът на машините би трябвало да се настрои. Стоева предвижда, че може да се чакат съществени усложнения и проблеми на първия тур при броене на преференциите за общинските съветници.

При разискването се чуха няколко оферти, измежду които да се сътвори координационен механизъм за електронното гласоподаване, да се усили времето сред първи и втори тур от 7 дни на две седмици, машините да бъдат ситуирани най-вече в София, както и напълно да отпадне машинното гласоподаване.

Членовете на правната комисия се сплотиха към концепцията да поканят още веднъж представителите на ЦИК, само че в работна група, с цел да бъдат разисквани точка по точка изводите от разбора, както и да се създадат оферти за законодателни промени преди лятната почивка на Народното събрание.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (641)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР