Около 500 хил. лв. са предвидени за археологическо проучване на

...
Около 500 хил. лв. са предвидени за археологическо проучване на
Коментари Харесай

Дават около 500 хил. лв. за проучване на антично селище в района на село Градище

Около 500 хиляди лева са планувани за археологическо изследване на антично населено място по трасето на Автомагистрала " Хемус " в региона на село Градище, област Шумен. Това оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура ".

АПИ започва социална поръчка за цялостно археологическо изследване на открития обект.

При първичното проучване на трасето е оголен многослоен археологически обект . По време на предварителното му изследване се откриват селища от бронзовата, римската ера и Средновековието. Най-многобройни са материалите от втората половина на IV в. и началото на V в. Сред находките участват керамика, монети, украшения, принадлежности, прешлени за вретено, тежести за стан и други Разкрити са също ями евентуално от къснобронзовата ера (II хиляди прочие Хр.) и ранносредновековна землянка.

Пълното избавителното археологическо изследване на обекта би трябвало да продължи не повече от 65 календарни дни. Прогнозната стойност на поръчката е 500 хиляди лева

От АПИ прецизират, че по трасето на Автомагистрала " Хемус " в 16-километровата права - от п. в. Белокопитово до п. в. Буховци, за изследване и наблюдаване по време на строителството са регистрирани 5 археологически обекта.

Общата стойност за предварителното и цялостното им археологическо изследване е към 1,2 млн. лева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР