Около 500 души на година валидират своите практически умения, така

...
Около 500 души на година валидират своите практически умения, така
Коментари Харесай

500 на година с документ за научено от практиката

Около 500 души на година валидират своите на практика умения, тъй че да получат документ за притежаване на специалност или част от нея. Обикновено това са хора, които са почнали работа на дадена позиция и са усвоили занаята, без да имат тапия. Те не са минали по класическия път - довеждане докрай на обучение и кариера по-късно, а са тръгнали назад. Първо са работили и откакто са се обиграли в занаята, получават документ за подготовка.

Това може да се случи посредством системата за трансфер на професионални заеми, която към този момент е написана у нас съгласно европейските правила. Тя обаче към момента не се употребява толкоз всеобщо - заради липса на информация или мотивация. За съпоставяне, страна отвън Европейски Съюз като Турция, подтиква всеобщо фрагменти, които работят на дадена позиция и са натрупали опит, да го валидират и да получат документ или тапия за специалността.

Валидирането е допустимо и за образование в наложителната просветителна система, и в курсове за възрастни, и в неофициалната среда - когато човек е натрупал познания и умения посредством работа. Това изясни на конгрес в Пловдив Пенка Николова, която оглавява дирекция " Професионална подготовка и лицензиране " в Националната организация по професионално обучение. Конференцията събра специалисти да обсъдят по какъв начин работи Европейската кредитна система за професионално образование ECVET и до каква степен се ползва у нас.

Тя е широкоспектърен инструмент за трансфер на познания и заеми, изясни Николова. За момента най-масово у нас се ползва в туризма и услугите, защото доста хора през избран интервал от живота си са работили като бармани и сервитьори, а някои от тях много са се задържали и това се е трансформирало последователно в тяхна специалност, без да имат ценз черно на бяло.

Ако специалността на бармана да вземем за пример съдържа 12 основни модула и претендентът владее 5 от тях, това може да му бъде прието с документ за част от специалност, а останалото да доучи. Регламентът е написан в Закона за професионалното обучение и образование и специфична разпоредба. Най-често от него се възползват работещи, които желаят да получат документ за насъбраните умения, както и изгубили работа, които имат желание още веднъж да се върнат на пазара на труда.

Редът е първо да се подаде заявление в професионална гимназия или Център за професионално образование. Те би трябвало да са лицензирани, а цялостният лист е на страницата на НАПОО. След като искащият попълни формуляр какви познания и умения има, се прави сверяване със специфични сравнителни таблици. Така се открива каква част от коя специалност владее. Колко ще коства, дефинира образователното звено съгласно това какъв брой време лишава, какъв брой души са ангажирани и дали е била изискана проява на някои от заявените умения. Няма закрепена цена, нито пък предели за какъв брой време би трябвало да стане валидирането, изясни Пенка Николова. Когато уменията покриват част от специалност, Центърът за професионално образование може да изготви самостоятелен проект, по който претендентът да се приготви и да покрие критериите за цялата.

Европейската кредитна система за професионално образование ECVET, която служи за трансфериране на познания и заеми, сега работи в 25 страни в Европейски Съюз, като в някои към момента се тества. Политиката на Евросъюза е да прокарва все по-дългосрочни подвижности. България към този момент отбелязва прогрес, като включва ECVET детайла в планове за продан и подвижност от вида на „ Еразъм+ ”. Такова признание на заеми е допустимо, в случай че българско и немско учебно заведение работят по план и учениците си разменят практики в двете страни, даде образец националният координатор по ECVET Иванка Михайлова от Центъра за развиване на човешките запаси. Процедурата се съгласува с нея, след което въпросът минава и през НАПОО. Там съпоставят нашата система на образование с немската, като се взимат поради стратегии, хорариум и предоставените познания. При сходство детето трансферира заема, т.е. усвоените в Германия умения му се признават у нас и си икономисва ученето на същото тук. Вече има образци за такава процедура в Пирдоп и други градове. В Пловдив желание да я вкара има Математическата гимназия.

За най-активните

ECVETсистемата е с пожелателен темперамент и по тази причина се ползва от най-активните, което пречи за по-широкото разпространение, изясни националният ЕCVET координатор Иванка Михайлова. Все още у нас няма осъществен трансфер от междинното към висшето обучение. Докато в Европа това е одобрена процедура, в България се прави по различен метод - като вузове одобряват с преимущество ученици на професионални гимназии. На този стадий Университетът по хранителни технологии и Югозападният университет обмислят въвеждане на класическото прекачване на заеми, сподели Михайлова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР