Около 500 души дневно се нуждаят от кръвопреливане у нас,

...
Около 500 души дневно се нуждаят от кръвопреливане у нас,
Коментари Харесай

500 души на ден се нуждаят от кръвопреливане у нас, дарителите не достигат

Около 500 души на ден се нуждаят от кръвопреливане у нас, a донорите са близо 3 пъти по-малко, в сравнение с в Европа. Това сподели заместник-генералният шеф на БЧК доктор Надежда Тодоровска.

Според нея спадът на равнищата за кръводарители през последните 2 години алармира за проблем в връзката за какво е значимо да се подарява кръв. Много хора се опасяват да дарят кръв, изясни доктор Тодоровска и добави, че сме по-склонни да кръводаряваме за околните си.

„ Кръводаряването у нас се реализира в центрове, до момента в който в другите страни в Европейски Съюз действат изнесени мобилни екипи, които взимат кръв по-близо до хората, които са подготвени да дарят кръв, само че не и да изгубят доста време да отидат до някое стационарно място. Затова настояването на БЧК е да се прегледа нормативната уредба в България – Законът за кръвта у нас не опонира на регламента на Европейски Съюз. Важно е също, че може да се подарява освен безплатно, само че и възмездно, като, несъмнено, би трябвало да има явен правилник по какъв начин да стане това и какъв брой да коства, а не да се отварят вратите за недобри практики “, изясни тя.

Кръводаряването би трябвало да бъде включено като приоритет в Националната тактика за опазването на здравето, добави доктор Надежда Тодоровска.

Безвъзмездните доброволни кръводарители са доста дребна част от всички, решили да оказват помощ на нуждаещите се, а точно доброволното кръводаряване пресича черния пазар на кръвта, изясни тя. Един от методите за възстановяване на наклонността е дейната работа с учениците в учебно заведение, посочи доктор Тодоровска.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР