Около 500 деца са подали заявления за дистанционно обучение, обяви

...
Около 500 деца са подали заявления за дистанционно обучение, обяви
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Около 500 ученици са избрали да учат дистанционно

Около 500 деца са подали заявки за отдалечено образование, разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев на конференцията " Образование 4.0 ". Близо 280 от тях са по здравословни аргументи, а по избор - 220.

Възможността на родителите за избор на формата на образование на децата им беше дадена преди дни с признатите незабавно на второ четене спомагателни промени към Закона за промените в Закона за предучилищното и учебното обучение. Според измененията при изключителна епидемиологична конюнктура поради ковид по здравословни аргументи или по избор след позволение от просветителния инспекторат учениците ще могат да се образоват отдалечено, до момента в който другите работят в клас. По данни на министерството на образованието към 16% от родителите не са съгласни със наложителното присъствено образование.

И преди този момент МОН планираше основаване на опция за отдалечена форма на образование, само че единствено за възпитаници сред 5 и 12 клас с потвърдени здравословни проблеми или в случай че някой от фамилията им е със странични болести, за които болест с ковид би била огромен риск. За тях просветното министерство възнамерява да бъдат обособени 15 - 20 учебни заведения в страната като центрове за отдалечено образование, които ще го организират и в които учениците ще могат да вземат отдалечени часове, без официално да сменят учебното заведение, в което са записани. Обучението там ще стартира в края на септември или началото на октомври (повече по тематиката четете тук). Чрез измененията, признати от Народното събрание предходната седмица, към тези центрове ще могат да се включват и възпитаници, чиито родители са избрали отдалечено образование за децата си.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР