Около 500 български лекари напускат страната ни всяка година. Това

...
Около 500 български лекари напускат страната ни всяка година. Това
Коментари Харесай

Близо 500 лекари напускат България всяка година

Около 500 български лекари напущат страната ни всяка година. Това сподели ръководителят на съдружие „ Български доктор “ и президент на Югоизточно европейски медицински конгрес доцент доктор Андрей Кехайов във връзка Деня на българския доктор, който се празнува на 19 октомври, съобщи " Фокус ".

Доц. Кехайов уточни, че за последните 10 години над 5000 лекари са напуснали България и са отишли да работят в страни от Европейския съюз.

„ Това значи по 500 лекари на година освен това в най-творческата им и продуктивна възраст. Това са лекари с една, две и три специалности, които ги правят оценка в другите страни от Европейски Съюз. Трябва да създадем нужното да ги задържаме в България, както и огромна част от тях да се върнат, тъй като системата сега е пред доста тежка обстановка във връзка с човешките запаси. И не е правилно да не създадем условия лекарите да останат в България, а да отиват да поддържат други европейски страни след вложенията, които нашата страна е направила в тях “, изясни той.

По думите му вярната тактика за развиването на специалността изисква явен проект точно за това, като приготвяме фрагменти, по-късно те да бъдат арестувани в нашата страна.

„ А не след завършването си да търсят други възможности и да пътуват в други страни. И, несъмнено, на тактиката за задържането на човешкия запас тук би трябвало да се отдели доста място. Защото в случай че ние не планираме вярно нещата, на един избран стадий сме застрашени от риска да останем без лекари, имайки поради, че множеството от лекарите са над 50-годишна възраст. И тази наклонност се задълбочава, което значи рецесия в човешките запаси – нещо, за което аз приказвах отпреди 10 години. И през днешния ден не се възнамеряват вярно специализациите, не се поддържат младите лекари. Причините, несъмнено, са сложни. Така че развиването на специалността е в професионалната подготовка на лекарите и тяхното развиване значи повече задължения на страната и на всички, които би трябвало да оценят значимостта на специалността “, изясни доцент Кехайов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР