Около 500 000 израелци са били евакуирани и разселени през

...
Около 500 000 израелци са били евакуирани и разселени през
Коментари Харесай

Половин милион израелци са евакуирани и разселени за 10-те дни на войната

Около 500 000 израелци са били евакуирани и разселени през 10-те дни, откогато " Хамас " отприщи най-кървавото нахлуване в историята на страната, оповестиха израелските военни, съобщи БГНЕС.

" В момента има към половин милион вътрешно разселени израелци ", съобщи Джонатан Конрикус, представител на Израелските сили за защита (IDF), на онлайн брифинг.

Той уточни, че всички общини към линията Газа са били евакуирани, както и повече от 20 общини по северната граница на Израел с Ливан.

Евакуацията е разследване от бруталната изненадваща офанзива на терористите от " Хамас ", които пробиха мощно укрепената граница на 7 октомври и убиха повече от 1400 души, множеството от които цивилни. Това беше най-тежкото нахлуване в 75-годишната история на страната. При серията от ответни въздушни удари на Израел в линията Газа починаха, минимум 2750 души, огромна част от които цивилни. Припомняме, процедура на терориститие от " Хамас " е да употребяват елементарни жители като жив щит.

Много от хората в израелските общини към линията Газа в началото са се евакуирали по лична самодейност, съобщи Конрикус, като добави, че от този момент " всички общини към iвицата Газа са евакуирани според държавните наставления ".

" Не желаеме цивилни жители наоколо до зоната на бойните дейности ", сподели той.

Израелската войска изтегля поданици, живеещи по северната граница с Ливан, на фона на възходящото напрежение с бойната формация Хизбула.

Един израелски граждански и един офицер от армията бяха убити в неделя при ракетни офанзиви от Ливан, а армията нанесе ответни удари и нападна инфраструктурата на бойната формация.

Много от хората към този момент бяха напуснали региона, откакто многократните трансгранични обстрели през последните дни лишиха живота на хора от двете страни на охраняваната от Организация на обединените нации граница сред Ливан и Израел, които механически не престават да са във война.

Евакуираните са намерили " краткотрайно леговище при другари и родственици в централен Израел ", съобщи Конрикус.

Тези региони " се считат за по-безопасни, макар че те също са подложени на непрекъснати ракетни офанзиви и би трябвало да бъдат в убежища ", сподели той.

" Говорим за забележителна филантропична обстановка в Израел ", сподели той, като добавиа, че обстановката в Газа е по-лоша. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР