Около 50 ученици на различна възраст, участници в програмата Ваканция

...
Около 50 ученици на различна възраст, участници в програмата Ваканция
Коментари Харесай

Деца от Асеновград станаха пожарникари за час

Около 50 възпитаници на друга възраст, участници в програмата " Ваканция в библиотеката " в Асеновград, посетиха РСПБЗН в града във връзка Седмицата на пожарната сигурност и професионалния празник на пожарникарите - 14-ти септември.
При визитата си децата научиха по какъв начин се подава сигнал за зародил случай, седнаха на пожарникарското място в големите противопожарни коли. Накрая бе изработен и курбан за здраве на всички чиновници.

Малчуганите се срещнаха с оборудването на специфичните коли и оборудването на огнеборците. Видяха нужните принадлежности за работата и научиха главното за попречване на битови пожари. Осъзнаха заплахата от игра със запалими предмети. Разгледаха и постройката на самата пожарна в Асеновград, състояща се от няколко етажа с разнообразни стаи, една от които профилирана дежурна, приемаща сигналите. Научиха по какъв начин да се предпазят при зародил пожар и по какъв начин да внимават да не възпламенят подобен.

Децата схванаха, че пожарникарите се отзовават освен при гасене на пожари, само че те биват извикани и при всяко естествено злополучие - земетресение, наводняване, вихър, ураган, както и при пътнотранспортни катастрофи. Интерес у пожарникарите провокира специфичният привет на дребните гости. Те изиграха танца на пожарникаря, авансово квалифициран по тяхна самодейност. От визитата си в асеновградската пожарна децата бяха най-силно впечатлени, когато пожарникарите демонстрираха подготовката за качването на оборудването в колата и тръгването с включени сирени за отзоваване на подаден сигнал.

Традиционно, Седмицата на пожарната сигурност бе маркирана и в Раковски. В рамките на празничните дни там бяха планувани откриване на краткотрайна приемна в РСПБЗН на Раковски за жители. Проведе се Ден на отворените порти, при който възпитаници и възрастни имаха опцията да прегледат постройката, оборудването, пожарникарските профилирани коли и да се поинтересуват за специалността. По мотив празника бе проведен и празничен състезателен ден в РСПБЗН-Раковски, на който бяха поканени някогашни чиновници от органите за ПБЗН. Деца от ОДЗ " Детелина " и ОДЗ " Иглика " пък се срещнаха с активността на младежките противопожарни отряди „ Млад огнеборец ” и активността на РСПБЗН, като беше показана противопожарна техника по линия на европейски стратегии.
Целта на Седмицата за пожарната сигурност е ангажиране на публичното внимание към активността на противопожарната институция, ролята и смисъла на взаимоотношението й с органите на локалната изпълнителна власт и нуждата от оказване на подпомагане, от страна на популацията, при потушаването на зародилите в поземления и горския фонд пожари. Идеята на сходни мероприятия е засилената превантивна и административно наказателна активност на органите за ПБЗН. Цели се също да се акцентира и на смисъла на ранното образуване на противопожарната просвета у подрастващите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР