Около 50 студенти, преподаватели и служители на Националната художествена академия

...
Около 50 студенти, преподаватели и служители на Националната художествена академия
Коментари Харесай

В Художествената академия - заплати, дългове и студ

Около 50 студенти, преподаватели и чиновници на Националната художествена академия (НХА) се събраха на митинг пред образователното заведение, с цел да се опълчват против осведомителното затъмнение и неправилното разходване на средства в нея.

Демонстрацията е под наслов " Край на мълчанието в Националната художествена академия ".

Основните претенции на протестиращите са за обезпечаване на достъп до информацията за решенията на управителните органи в НХА, промени в правилника за активността на Академията, касаещи избори на членове на Академичния съвет, възстановяване изискванията на работа, ремонт и поддръжка на ателиетата във всички здания и осъвременяване на техническата база.

Протестиращите упорстват още за прекъсване на годишното неаргументирано увеличение на семестриалните такси, увеличение на средствата по фонд " Развитие ", да се изплащат възнагражденията на моделите и хоноруваните преподаватели, както и самотност възнаграждение да бъде обновено.

За представянето на настояванията на преподавателите в НХА пред news.bg приказваха Дима Каприева, учител в Академията и завеждащ ателието по " Ситопечат и багрене " и доцент доктор Вержиния Маркарова, началник на катедра " Текстил " в НХА.

По думите на Каприева доста хора от Академията са възмутени от отношението, което има управлението на Академията: освен не се извършва контрактуваното по Колективен трудов контракт, само че се отхвърля и информация по един недодялан и нахален метод. Отговорът обаче бил - " няма пари и нищо не може да се направи ".

Много пъти до този миг преподаватели са алармирали институциите за нередности в НХА.

Увеличаването на таксите за образование в НХА не рефлектира по никакъв метод за възстановяване на материалната и техническата база, като по този метод има действителна заплаха от отлив и на студенти в Академията, предизвести Каприева.

" Едни от най-видните персони на България са възпитавани тук и желаеме да има такава последователност, да покажем, че работят създатели и персони, които не могат да бъдат подценявани като такива. За това излязохме на безмълвен митинг и не предприехме по-радикални ограничения, тъй като макар, че не ни се заплаща, продължаваме да работим, с цел да не ощетяваме младежите, които имат фантазията да се занимават с изкуство ", изясни Каприева.

Преподавателите няма да изоставен ателиетата, няма и да стачкуват, а ще продължат да работят.

Вержиния Маркарова уточни обаче, че в случай че няма съответна реакция от страна на управлението на Академията, преподавателите ще помислят и за последващи ограничения. Тя се гордее със специалността си, сътрудниците си и студентите си, тъй като вършат доста хубави неща и им се отдават. Академията се пробва да основава мислещи и мощни персони, а преподавателите желаят управлението и администрацията да им оказват помощ.

" Ректорът се е похвалил, че е платил всички отговорности към " Топлофикация ", само че ние по какъв начин ще си платим отговорностите към " Топлофикация ", тъй като той не ни дава опция да го създадем ", включи се още веднъж Каприева. В умозаключение тя съобщи, че преподавателите не са единствено дух, а са материя и би трябвало да съществуват по някакъв метод.

Ректорът на Националната художествена академия (НХА) проф. Николай Драчев не схваща митинга на преподавателите. Пред news.bg той отхвърли изказванията на протестиращите, че има злоупотреби със дотациите.

" Няма такова нещо ", изрично съобщи ректорът и съобщи, че инспекции са направени от всички институции и нищо не е открито като нарушаване на финансовата дисциплинираност. Задълженията на Академията са в размер към 600-700 000 лева

Проф. Драчев и призна, че фактически има проблеми с финансите, тъй като Академията е в преразход. Проблем със заплатите имало обаче единствено за ноември месец. Предстои среща с министъра на образованието, с цел да се прецизират проблемите. Въпреки това заплатите на преподавателите и стипендиите на студентите се изплащат постоянно, посочи проф. Драчев

По думите му е трябвало още юни или юли месец да се спре образователният развой в Академията, защото нямали средства за отопление. Учебното заведение има и доста други проблеми, които съпътстват образователния развой.

Ректорът е подготвен на разговор с преподавателите, с цел да ги успокои, че ще си получат заплатите и че няма злоупотреби със дотациите на Академията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР