Около 50 служители на Лев инс, предвождани от изпълнителния си

...
Около 50 служители на Лев инс, предвождани от изпълнителния си
Коментари Харесай

Червен картон за "Зелена карта"

Около 50 чиновници на " Лев инс ", предвождани от изпълнителния си шеф Павел Димитров и трима юристи, излязоха на митинг пред редакцията на " Капитал " в сряда заран. Те бяха следвани от камерите на " Пик ", " Канал 3 " и други медии от орбитата на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски

© Надежда Чипева Две седмици откакто Министерството на финансите регистрира като изпълнени всички задължения за влизане в еврото, една от отметнатите задания се оказа нерешена - казусът на небанковия финансов бранш в застраховането и по-конкретно - отводът на най-големия в автомобилното обезпечаване " Лев инс " да заплати вреди по системата " Зелена карта " за произшествия в чужбина. Той не е нов, на повече от две години е и даже и откакто докара до срамна за България мониторингова процедура, явно продължава да стои неуреден. С това към този момент заплашва освен стабилността на застрахователния бранш и ползите на фирмите и хората, които пътуват с коли зад граница в страните отвън Европейски Съюз, само че и пътя ни към еврото.

От известие на КФН предишния петък стана ясно, че в София е извършена среща с ръководителя на Европейския орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA) Габриел Бернардино. Поводът - да се обсъдят незабавни ограничения в небанковия финансов бранш, нужни за присъединението на България към ERM II (т.нар. чакалня за еврозоната). Предвид това, че КФН от дълго време е отметнала като изпълнени своите задължения в процеса, общественото пояснение за аудиенция от подобен сан наподобява неубедително. Още повече че EIOPA има роля в решението на европейските управляващи за приемането на България. Органът дава мнение пред Европейска комисия преди утвърждението на кандидатурата ни за участие във валутния механизъм.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Казусът " Лев инс "

По информация на " Капитал " същинският мотив за срещата в София е било остро писмо на европейския регулатор по казуса със " Зелена карта ". Той идва от там, че най-големият авто осигурител " Лев инс " отхвърля да заплати по някои вреди в чужбина, защото се счита за източван от свои репортери. От компанията не дадоха отговор на писмените въпроси на " Капитал ". Неясна е и точната сума на въпросните вреди. След първичното издание на тази информация в " Капитал " пред офиса на компанията издател беше проведен митинг от чиновници на застрахователя. Техни представители споделиха, че не те са в основата на казуса със " Зелена карта ", а кореспондентите им в чужбина, които ги източват и с това изтича народен капитал и се заплашва финансовата система на България. Вижте позицията на " Капитал " на стр. 6

Правилата на системата обаче са такива, че даже и да има разногласия, застрахователят е задължен първо да заплати компенсациите и след това да отстоява корпоративния си интерес. " Лев инс " обаче твърди, че при машинация не би трябвало да заплаща.

Висящите вреди преди месеци доведоха до мониторингова процедура за българския пазар, която включва и обвързване за подписване на общ презастрахователен контракт. Той би трябвало да се подпише до 1 септември. В противоположен случай страната рискува спомагателни наказателни ограничения и даже изключване от системата " Зелена карта ".

Източници от застрахователните среди разясняват, че срокът за презастрахователния контракт най-вероятно няма да бъде спазен поради противоречие сред фирмите за това по какъв начин да се разпредели разходът за този контракт. Засега обсъжданият метод е на база стихотворец осигурителен риск, което значи, че дружно с още две сдружения " Лев инс " ще би трябвало да заплати към 80% от сумата.

Договорът се чака да коства към 13 млн. евро, като въздействие за цената оказва и схемата на присъединение към него - в началото се планираше всяко сдружение да се включва към него поетапно, когато му изтече самостоятелният презастрахователен контракт. Консенсусът по този въпрос обаче се е трансформирал и най-вероятно включването ще е по едно и също време, което дава отрицателно отражение в цената.

Нова опасност

Според специалисти, в случай че срокът не бъде спазен, има риск България да бъде извадена от системата " Зелена карта ", а това ще значи, че още тази есен водачите може да се сблъскат с проблем при пътуванията си в чужбина, изключително в трети страни като Сърбия, Македония или Турция.

По-очаквано е обаче друго наказване - да се наложи санкция на пазара за всеки месец забавяне от сключването на презастрахователен контракт. Причината е, че изключване на страна - членка на Европейски Съюз, би било казус и в самата централа на Съвета на бюрата " Зелена карта " имат опасения за възможните провали от мярката. Освен това финансовата тежест на една санкция е доста по-лесна за разпределение сред фирмите.

Време за държавна интервенция

Срещата на EIOPA в София е сигнал, че европейският орган желае от КФН да се намеси уверено за изчистване на казуса. Досега регулаторът странеше от взимане на ограничения, защото съгласно регистрираното " Лев инс " няма проблематични индикатори за кредитоспособност, ликвидност или непълнота на техническите запаси. С това КФН бе оставила локалното бюро " Зелена карта " да се оправя единствено. Дори и след промяната в управлението му обаче то не регистрира триумф. Неофициалното пояснение за пасивността е, че няма политическа воля и преценка на това е кое е по-ценното - ползата на Алексей Петров, който стои зад " Лев инс ", или ползата на България да е по-тясно интегрирана в европейската общественост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР