Около 50 протестиращи бяха задържани днес в столицата на Беларус

...
Около 50 протестиращи бяха задържани днес в столицата на Беларус
Коментари Харесай

Водни оръдия, зашеметяващи гранати и десетки арестувани в Минск

Около 50 протестиращи бяха арестувани през днешния ден в столицата на Беларус след конфликти с полицията, оповестиха организациите. Арестите в Минск бяха осъществени при започване на новото седмично протестно шествие.

Бившата руска република с 9,5-милионно население е разтърсена от всеобщи митинги и стачки от президентските избори на 9 август, които съгласно опозицията са били манипулирани от водача деец Александър Лукашенко. Той отхвърля това, напомня Ройтерс.

Служителите на силите за сигурност на Беларус през днешния ден използваха зашеметяващи гранати, с цел да разпилян протестиращите в центъра на столицата, както и водни оръдия, с цел да разпилян колона от протестиращи, които се насочваха от Спортния замък към бул. " Независимост ", заяви ТАСС.

Правозащитната група " Вясна " (на съветски " Весна ", в превод " Пролет " ) заяви, че задържаните са минимум 67. Над половината от тях, 35, са публицисти, отразяващи митингите на беларуската съпротива. Сред тях са и имената на четирима репортери на ТАСС, които бяха освободени след инспекция на документите, оповестява организацията.

 Сблъсъци с полицията по време на митинга
Сблъсъци с полицията по време на митинга
Снимка: AP/БТА

Александър Лукашенко беседва през вчерашния ден няколко часа с държани в пандиза опозиционери, в това число някогашен претендент за президент, съобщи Франс прес.

Сред участниците в срещата е бил Виктор Бабарико, главен противник на Лукашенко за изборите на 9 август преди да бъде задържан през юни.

Присъствали са и редица известни опозиционери, в това число представителка на опозиционния Координационен съвет.

Според Телеграм, срещата е траяла четири часа и половина. Лукашенко е споделил на опозиционерите, че " конституцията няма да се написа на улицата ", имайки поради плана си за конституционна промяна.

 Със Виж още

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отпътува за Люксембург, където ще взе участие в съвещанието на Съвета " Външни работи " на 12 октомври, оповестиха от Министерство на външните работи.

Министрите на външните работи от Европейския съюз ще обсъдят в понеделник, 12 октомври, настоящата конюнктура в Беларус. Няколко европейски страни, в това число и България, извикаха посланиците си за съвещания в символ на цялостна взаимност и поддръжка за сътрудниците в Европейски Съюз Полша и Литва, против които бяха подхванати дейности за възпрепятстване на тяхната дипломатическа активност в Беларус, означи българското Министерство на външните работи.

Полша и Литва, които към този момент отзоваха посланиците си в Минск, прибраха десетки свои дипломати в Беларус. Между тях и Беларус дипломатическото напрежение се усили, откакто, Минск упрекна Варшава и Вилнюс, че поддържат беларуското протестно придвижване.

Европейският съюз отхвърли да признае изборната победа на Александър Лукашенко и вкара наказания против представители на беларуските управляващи, за които се подозира, че са забъркани в изборни измами и нарушение на човешките права.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР