Около 50 млн. лв. от първоначалното плащане за концесията на

...
Коментари Харесай

Българските авиокомпании искат 50 млн. лв. от концесията на летището

Около 50 млн. лева от първичното заплащане за концесията на летището, което е 660 млн. лева с Данък добавена стойност да отидат за фирмите от авиационния бранш. Това е декларирал ръководителят на Асоциацията на българските самолетни компании Светослав Станулов пред " 24 часа ".

" Тези 660 млн. лева като първична вноска за концесията на летището са пари, които ще бъдат направени от авиацията и е доста заслужено част - 30-50 млн., да бъдат ориентирани към самолетните компании. Тази помощ ще им даде глътка въздух. Българската авиация вози с чартърите си най-малко половината от туристите и, в случай че я няма, това ще бъде пагубно за самия туризъм. 20 години съществува асоциацията, през това време авиацията мина през доста компликации и рецесии, само че това в действителност е най-тежкото тестване след краха на самолетна компания " Балкан ", декларирал той.

Това не е първият път, в който се повдига тематиката, като преди няколко седмици стана ясно, че и двете асоциации в авиацията са излезли с писма до няколко институции с искане за държавна помощ. В сегашната несигурна политическа конюнктура обаче и при изпилен бюджет шансът да получат толкоз великодушна отплата наподобява дребен.
Наместване на парите
През предходната седмица беше подписан анексът към контракта с концесионера на летище София - фонда Meridiam с ваканцията в заплащането на концесионни такси за първите 10 години, които ще се дължат през последните. От сумата на първоначалтото заплащане, което се чака до края на април, 110 млн. лева ще влязат като Данък добавена стойност към Национална агенция за приходите, а останалите 550 млн. лева ще постъпят непосредствено в бюджета, като не е написано целево защо ще отидат те. Още преди да са пристигнали парите обаче към този момент има оферти за изразходването на част от тях.

В Асоциацията на българските самолетни компании членове са националният транспортьор, част от групата " Химимпорт " " България ер ". Свързаната с него " Бул ер ". Базата за ремонт на самолети " Луфтханза механик ", където българската авиационна група на " Химимпорт " също има миноритарно присъединяване. Двете огромни чартърни самолетни компании - " Българиан еър чартър " и " Би ейч еър " (близка до ПИБ) и други

Това, което не излиза наяве, е по какъв начин е изчислена сумата от 50 млн. лева и на какъв принцип ще бъде разпределена сред фирмите. Данните демонстрират, че сдруженията са получавали помощ по мярката 60/40, като най-голяма е помощта за " Луфтханза механик ", която има и най-вече чиновници - като за юли - септември сумата е била 5.7 млн. лева, а за октомври - декември - 4.8 млн. лева Следва " Българиан еър чартър ", където сумата за юли - септември е била 1.7 млн. лева, а за октомври - ноември - 1.3 млн. лева И " България ер " - 754 хиляди лева за юли - септември и 745 хиляди лева за октомври - декември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР