Около 50 жители на Шишманци и на още няколко населени

...
Около 50 жители на Шишманци и на още няколко населени
Коментари Харесай

Димов в Шишманци: Не искаме нито ние, нито нашите деца да живеят в мръсотия и боклуци

Около 50 поданици на Шишманци и на още няколко обитаеми места се събраха пред завода за преправка на боклуци на следващия си митинг против честите пожари в депото. Последният беше загасен преди седмица, само че хората от региона упорстват страната да подсигурява безвредна работа на депото, с цел да спре периодическото обгазяване на региона.

Трябва да се промени комплексното позволение на Завода край Шишманци и да се подсигурява в цялостна степен безвредното депониране на отпадъците. Това увери протестиращите поданици на селата Шишманци, Болярино и Белозем министърът на околната среда и водите Нено Димов, който се срещна с тях.

“В момента комплексното позволение позволява три разновидността – да се сепарира, да се компостира и да се депонира. Първите два ще останат и едвам след тях ще бъде позволено единствено на останалите фракции, които не могат да се сепарират или компостират, да бъдат депонирани. Т.е. от три благоприятни условия ще станат – наложително сепариране, наложително компостиране и едвам тогава остатъкът депониране. От позиция на противопожарната сигурност, това което е в нашите пълномощия ние сме разпоредили към този момент да има доста по-големи ресурси от пръст и да има доста по-сериозно запръстяване. Това е цех, който има избрани функционалности, явно не на 100%, само че има потенциала по това, което видях и след смяната на комплексното би трябвало да може да извършва всичките си отговорности “, съобщи Димов, съобщи БНР.

По-рано протестиращите споделиха какво чакат от срещата с министър Димов:

“Очакваме обещанията, които ни бяха дадени преди две години, този път да се изпълнят. Не желаеме да живеем по този метод и, не желаеме пожарите да бъдат ежедневие, както е сега. Не желаеме нито ние, нито нашите деца да живеят в нечистотия и отпадъци “.

“Очакваме в действителност да вземат ограничения този път. Искаме първо заводът да спре да действа, с цел да може да стартира подготовката за същинска работа, тъй като до момента е било безусловно бунище ние желаеме към този момент да стартират машини да работят, да се разделя, да се рециклира, да има пожарни системи и всички нужни условия, с цел да действа вярно един подобен цех “.

Недоволството на хората от няколкото обитаеми места наоколо до завода за боклуци ескалира след пламналия пожар на сметището при започване на предходната седмица и задимяване на региона в продължение на няколко дни.

“Миризмата ме тормози. Всяка година се пали. Това не е цех за преправка на боклуци, това е едно нормално бунище, което даже и като бунище не се експлоатира по правилния метод “, разясниха хората от митинга.

Междувременно в понеделник в общината беше импортирана гражданска група и искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за боклуци.

Отделно кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, съпроводено от протестна подписка, подкрепена от близо 2 хиляди и 300 души. В него се приканва за незабавни ограничения от страна на институциите, с цел да няма повече сходни произшествия.

“Този цех, в случай че не може да работи както би трябвало, не би трябвало да работи изобщо “, сподели кметът Гуджеров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР