Около 50 жители на Шишманци и на още няколко населени

...
Около 50 жители на Шишманци и на още няколко населени
Коментари Харесай

Пореден ден на протест край завода за отпадъци до Шишманци

Около 50 поданици на Шишманци и на още няколко обитаеми места се събраха пред завода за преправка на боклуци на следващия си митинг против честите пожари в депото. Последният беше загасен преди седмица, само че хората от региона упорстват страната да подсигурява безвредна работа на депото, с цел да спре периодическото обгазяване на региона.

При протестиращите към този момент е дошъл министърът на околната среда и водите Нено Димов, пред който събралите се хора се чака да изложат настояванията си.

Какво чакат протестиращите от срещата:

“Очакваме обещанията, които ни бяха дадени преди две години, този път да се изпълнят. Не желаеме да живеем по този метод и, не желаеме пожарите да бъдат ежедневие, както е сега. Не желаеме нито ние, нито нашите деца да живеят в нечистотия и отпадъци “.

“Очакваме в действителност да вземат ограничения този път. Искаме първо заводът да спре да действа, с цел да може да стартира подготовката за същинска работа, тъй като до момента е било безусловно бунище ние желаеме към този момент да стартират машини да работят, да се разделя, да се рециклира, да има пожарни системи и всички нужни условия, с цел да действа вярно един подобен цех “.

Недоволството на хората от няколкото обитаеми места наоколо до завода за боклуци ескалира след пламналия пожар на сметището при започване на предходната седмица и задимяване на региона в продължение на няколко дни, съобщи БНР.

“Миризмата ме тормози. Всяка година се пали. Това не е цех за преправка на боклуци, това е едно нормално бунище, което даже и като бунище не се експлоатира по правилния метод “, разясниха по-рано хората от митинга.

Междувременно в понеделник в общината беше импортирана гражданска група и искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за боклуци.

Отделно кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, съпроводено от протестна подписка, подкрепена от близо 2 хиляди и 300 души. В него се приканва за незабавни ограничения от страна на институциите, с цел да няма повече сходни произшествия.

“Този цех, в случай че не може да работи както би трябвало, не би трябвало да работи изобщо “, сподели кметът Гуджеров.

Очаква се на днешната среща на министър Нено Димов с поданици на Шишманци и околните обитаеми места да участват също представители на районната на Регионалната екоинспекция и пожарната в Пловдив.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР