Около 50 IT специалисти са коментирали уязвимостта на НАП в

...
Около 50 IT специалисти са коментирали уязвимостта на НАП в
Коментари Харесай

Кой всъщност е открил некадърността на защитата на системата на НАП?

Около 50 IT експерти са коментирали уязвимостта на Национална агенция за приходите в отворен чат през април 2019 година. Това разгласи юристът на Кристиян Бойков Любен Казанлиев. Казанлиев сподели разпечатка от чата от 14 април, в който се вижда по какъв начин един от участниците в него се похвалил, че е проникнал в един от сървърите на Национална агенция за приходите, в който може да се трансформират налозите. 
" Прикрили сме пътя до съответната накърнимост, user name е admin и паролата е admin ", написа в чата един от експертите. Няколко часа по-късно в същия чат, елементи от диалога в който популяризира прокуратурата, Кристиян е написал репликата " Национална агенция за приходите си отпътува ".
" Този човек се е похвалил, лице, което няма нищо общо нито с TAD Group, нито с Кристиян - хора, към 50 души, всичките IT специалисти и си споделят по служебни въпроси. "  
От чата се схваща, че на тях не им се има вяра, че някой може да употребява такива обикновени пароли. Упрекът в диалога е към хората, които поддържат системите на Национална агенция за приходите. 
" Аз като юрист не съм задължен да споделям истината, задължен съм да защитя клиента си. Но прокуратурата е длъжна да събира същински доказателства. Интересно ми е за какво демонстрира манипулирани за да потвърди виновност ", сподели адв. Казанлиев, като имаше поради, че от прокуратурата са извадили обособени реплики на Кристиян от въпросния чат, само че не и останалото наличие.
Адвокатът разгласи, че е предал чата на Явор Колев, началникът на " Компютърни закононарушения " в ГДБОП, още през предходната седмица, с цел да може да се реагира, в случай че има накърнимост.
" Ние знаем, че Кристиян не е направил нищо, което да има директна връзка с закононарушението, в което е упрекнат. Разполагаме с съответни оневиняващи доказателства. Смятам, че прокуратурата ги има, в случай че не разполага - ние ще ги предадем ", сподели още бранителят на Кристиян Бойков.
Относно обвиняването към Кристиян Бойков, че е прониквал в системите на компании, а след това е предложил да ги пази, Казанлиев добави още, че " с цел да има такава задача, тя би трябвало да е сложена и изпълнена. Трябва да има и потърпевши лица. Видно от доказателствата всички лица, които бяха набедени за потърпевши споделят: " Ние TAD Group не ги познаваме от преди да ги чуем в медиите, не сме контактували с тях, не сме получавали предложения от тях и това го споделят всички. Като няма потърпевшо лице по какъв начин е допустимо да е имало рекет? "
По думите му това, че някой е написал в длъжностен чат, че ще смъква държавното управление и се е засмял не е съществено обвиняване:  " Всеки втори български жител вечер на ракия и салата смъква държавното управление. "
Адвокатът съобщи, че Кристиян ще свидетелства в интерес на истината и има вяра, че съдът ще го оневини, защото той самият знае, че е почтен.
Любен Казанлиев посочи още в изявление за bTV, че " кибертероризъм като термин не считам че може да се употребява легално. Има компютърни закононарушения и тероризъм, а тероризъм е всяване на състоятелен боязън у популацията. Дори да приемем, че е осъществено, с цел да се стигне до там трябваше да бъдат осъществени едни избрани дейности. Това не го направи Кристиян, направиха го две малките екрани, като демонстрираха връзките към архива на Национална агенция за приходите в най-гледано време. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР