Около 50-ина бургазлии, с плакати и маски на лицата, излязоха

...
Около 50-ина бургазлии, с плакати и маски на лицата, излязоха
Коментари Харесай

Втори протест срещу мръсния въздух в Бургас


Около 50-ина бургазлии, с плакати и маски на лицата, излязоха на втори митинг, в границите на два месеца, против мръсния въздух и неприятните миризми. Недоволните жители желаеха и оставката на шефа на локалната екоинспекция Тонка Атанасова, тъй като, съгласно тях, институцията не може да се оправи с казуса.

Въпреки стотиците сигнали за неприятни миризми през януари, досега към момента не е открит изрично техния извършител. Това беше декларирано и на работна среща сред представители на отраслови институции, на двата завода, посочени за замърсители „ Лукойл “ и „ Кроношпан “ и жители.

Именно те са причинителите, считат бургазлии. Бивш чиновник на нефтената рафинерия уточни, че неприятната задушлива миризма, която постоянно се усеща в последните години в Бургас, е сероводород, която идва от „ Лукойл “.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда обаче уклончиво дават отговор, че не може да се каже изрично. Една от най-вероятните аргументи са старите нефтени утайници, които, по силата на приватизационния контракт, са дадени на страната, която би трябвало да ги рекултивира за лична сметка. Процесът се бави с години и към момента има огромни басейни с боклуци, които са на територията на „ Лукойл “ и до комплекс „ Меден рудник “.

Въпреки гражданското неодобрение, съответните ограничения са малко. Една от тях е да се направи карта на евентуалните замърсители и източници на миризми, разясни отрасловият заместител – кмет Руска Бояджиева. Така, при сигнал за такива, ще се ревизират първо тези места.

От „ Кроношпан “ пък внесоха предложение да закупят за своя сметка станция за премерване на фини прахови частици, която да бъде инсталирана в комплекс „ Славейков “.Това беше поискано от кмета Димитър Николов през януари и от двата завода. „ Лукойл “ към момента не са изявили сходно желание.

Няма и отговор на настояването на Община Бургас Министерство на околната среда и водите да промени комплексното позволение на „ Кроношпан “ и да ги задължи да правят непрекъснат, денонощен мониторинг в завода, а даните от него да се разгласяват онлайн.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР