Около 50 души преминаха в сряда през импровизиран кабинет в

...
Около 50 души преминаха в сряда през импровизиран кабинет в
Коментари Харесай

Над 50 души се отзоваха на кампанията за мерене на кръвна захар в Горна Оряховица

Около 50 души минаха в сряда през спонтанен кабинет в МБАЛ „Свети Иван Рилски“в Горна Оряховица, с цел да измерят гратис кръвната си захар. На 14 ноември означаваме Световния ден за битка с диабета и по този мотив Отделението по клинична лаборатория и Второ вътрешно поделение на лечебното заведение проведоха акция за гратис премерване на кръвната захар, която продължи два часа и половина.

Д-р Нина Петкова, шеф на клиничната лаборатория, подпомагана от лаборанти, извърши измерванията на искащите пациенти на най-различна възраст. В акцията взе участие доктор Мария Христова, експерт по вътрешни заболявания и ендокринолог във Второ вътрешно поделение.

Д-р Мария Христова напомни, че диабетът е от най-разпространените болести в света и е обществено значима болест. Според едно от последните изследвания, българите, които страдат от диабет, са близо 460 000, от които към 3000 деца. Още към четвърт милион българи са с понижен глюкозен толеранс, т.е. с преддиабетно положение или предстоящ диабет, в случай че не подхващат незабавни ограничения.

Лекарката съобщи още, че в България се оферират модерни лекарства и инсулин за диабетно болните, и че при съблюдаване на избран режими и диета, те могат да бъдат дълголетници, като даде образец с локален горнооряховчанин, който е доживял до 95 години.

Медиците са безапелационни, че от особенна значимост за навременно вписване на болестта, са профилактичните прегледи. Затова се организира и днешната акция в болничното заведение в Горна Оряховица. Д-р Христова добави, че към момента в България липсва народен указател на диабетно болните, поради което и цифрите на страдащите са приблизителни.

От прегледалите се 50 души, едвам на трима бе измерена висока кръвна, над референтните стойности, като стана ясно, че тези пациенти страдат от години от диабет.
 bolniza  bolniza1  bolniza2
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР