Около 50 000 демонстранти участват в митинг в Солун срещу

...
Около 50 000 демонстранти участват в митинг в Солун срещу
Коментари Харесай

50 000 срещу Македония в центъра на Скопие

Около 50 000 стачкуващи вземат участие в протест в Солун против името на Македония, заяви Euronews, базирайки се на информация на гръцката полиция.

Те се опълчват на потреблението на думата "Македония " в каквото и да е решение в разногласието за името на северната съседка на Гърция, отбелязва в. "Катимерини ".

Това е първият огромен митинг в Гърция откогато двете страни се съгласиха този месец да възобновят напъните за решение на 25-годишния спор, отбелязва изданието.

С гръцки флагове и флагове със звездата от Вергина, с плакати "Македония е била и ще бъде гръцка ", "Долу ръцете от Македония ", "Името е нашата душа " десетки хиляди гърци се събраха на митинг в отбрана на името Македония, оповестява организация МИА.



Митингът стартира малко преди 14 часа локално време, а мотото "Македония е гръцка " е в центъра на всички речи на ораторите.

Митингът бе подсилен и от няколко митрополити от Северна Гърция, а тирада пред събралите се произнесе солунският митрополит Антим.

Почти по едно и също време с огромния протест против името на Македония левичарски и анархистки групи проведоха контрапротест, на който обаче участваха доста малко хора. Те обявиха, че са срещу всевъзможен шовинизъм, и насочиха апел "Нито капка кръв и междудържавни спорове за имена ".

Гръцките медии оповестиха, че митингите са били предшествани от дребен случай, при който анархисти са замервали с бутилки и камъни група стачкуващи, тръгнали с гръцки флагове за митинга в центъра на Солун.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР