Около 5.5 милиона хектолитра бира са продадени в България през

...
Около 5.5 милиона хектолитра бира са продадени в България през
Коментари Харесай

Спадът в туризма и хладното лято свиха продажбите на бира

Около 5.5 милиона хектолитра бира са продадени в България през 2018 година Оборотът на пивоварните предприятия в страната пък доближава близо 480 милиона лв.. Това оповестиха от Съюза на пивоварите в България в навечерието на професионалния си празник – Илинден.

През предходната година в страната са създадени 5.1 млн. хектолитра. Вносната бира е 308 хиляди хектолитра, а от България са изнесени 187 хиляди хектолитра, което е растеж с 44%.

Въпреки тези положителни индикатори пивоварите са внимателни в прогнозите за бирения пазар през тази година. Причината са към този момент дъждовното лято и по-слабият туристически поток. Това е довело до спад в продажбите на бира с 4-5% по отношение на същия интервал предходната година.

" Ако тези трендове не се трансформират през целия пиков за бирата летен сезон, упованията за пазарните резултати към края на 2019 година не са оптимистични ", допълват от Съюза на пивоварите.

За 2018 година потреблението на бира на глава от популацията е 75 литра. Твърдо се резервира и наклонността за увеличение каузи на продажбите в кенове и понижаване на каузи на пластмасовите бутилки.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР