Около 5 000 000 лева са необходими да бъде цялостно

...
Около 5 000 000 лева са необходими да бъде цялостно
Коментари Харесай

Читалището в Асеновград се нуждае от 5 000 000 лв. за цялостен ремонт

Около 5 000 000 лв. са нужни да бъде изцяло ремонтирано Народно читалище " Родолюбие " в Асеновград , съобщи пред Actualno.com секретарят на културното средище - Дафинка Комитова. Сградата се нуждае от промяна на дограма, главен ремонт на тоалетната, реновиране на сцената и съблекалните и други, изясни ръководителят Мариана Дафчева. Тя пое управителния пост в асеновградското читалище доскоро повече от година.
" В рамките на този интервал ние направихме ободряване на огромното предверие. На втория етаж възстановихме дребната залата, на която й поставихме нови стъкла, защото с годините се бяха изпочупило ", уточни Дафчева. Сега обновеното помещение може да се употребява за осъществяване на камерни мероприятия с по-малко аудитория. Идеята е скоро залата да се трансформира в дребна непрекъсната изложба. А в това време, на 16.04.19 година (вторник) от 18 ч. там ще се състои огромна градска иконна галерия във връзка Великден. Целта е да се покажат гения и качествата на асеновградски иконописци. Изложбата ще е под надпис " Асеновград - дребният Йерусалим ".
Друго, което е усъвършенствано за последната година в читалището, е положението на камерната зала, като бяха напълно измазани и боядисани стените и тавана й. Поправена бе и инсталацията за газовото отопление. " Това успяхме да създадем с дребното средства, с които разполага читалищния бюджет, като част от осъществените поправки са посредством и на дарения ", посочи Мариана Дафчева. Приблизително годишният бюджет на читалище " Родолюбие " в Асеновград за 2018 година бе в размер на към 83 000 лв., които се отпускат като държавна дотация непосредствено от Министерството на културата. Допълнителни доходи влизат и от наеми, такси и други услуги, предлагани от културната институция. Събраните лични средства за предходната година ще бъдат публично оповестени, когато докладът на читалищното управление бъде оповестен.
Други приходи през 2018 година по сметката на средището на културата има и от община Асеновград, които са в размер на 1 000 лв.. Планирано през 2019 година от управлението на " Родолюбие " е закупуване на спомагателни столове за камерна зала. Ще бъде платен и един климатик за канцелария, защото все още там отоплението е с калорифер. " В случай, че през актуалната година получим нови дарения предвиждаме да се вземе мултимедия, тъй като младежите употребяват презентации и задачата ни е да привличаме повече млади да посещават читалището и да вземат участие в дейностите му. Също по този начин обмисляме да възобновим стаята, която се води библиотека, и да закупим в допълнение книги ", показа проектите си за развиване управлението.
Председателят на читалището акцентира, че средствата, които влизат като доходи, се разпределят главно за поправки, ток, възнаграждения, за разнообразни мероприятия - изнесени рисувания на възпитаниците на другите школи, осъществяване на събития във връзка празници, като Цветница, за закупуване на материали и платове (тъй като танцовите сформира сами си шият театралните тоалети), както и за други типично читалищни действия. Средства се отделят и за наем, който управлението на читалище " Родолюбие " заплаща на община Асеновград. Той е в размер на малко над 100 лв. месечно, или почти 1 400 лв. за година. Относно цялостния ремонт на постройката, Дафчева заяви, че са възнамерявали слагането на химическа тоалетна при съблекалните, защото там няма тръби и надлежно - опция за създаване на хигиеничен възел зад сцената.
Два от гостуващите театри, обаче, са отказали. Това, както и фактът, че химическа тоалетна няма да се употребява всекидневно, закупуването и поддържането й е скъпо, е разубедило читалищното настоятелство да предприеме тази мярка. Единствената тоалетна в читалище " Родолюбие " в този момент е на първия етаж, наоколо до входа. На някои от санитарните пространства тръбите са запушени, заради което част от тоалетните не се употребяват. По думите на ръководителя и секретаря на културната институция, обстановката със запушените тръби се е влошила, след осъществяването на плана по Водния цикъл в Асеновград.
На този стадий тоалетната се нуждае от изкъртване на плочки до боядисване и промяна на дограма. На сцената, която в миналото е била въртяща се и на две равнища, като в първото е влизал цялостен оркестър, и съблекалните също би трябвало да се направи голям повсеместен ремонт. " Но с цел да се трансформира читалището в това, което желаеме, трябват 5 000 000 лв. " , споделиха в умозаключение ръководителите на културното средище в Асеновград. Читалище " Родолюбие " е ситуирано на 4 000 квадратни метра повърхност, а зрителната зала побира над 600 души.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР