Около 49 000 зрелостници днес се явиха на матура по

...
Около 49 000 зрелостници днес се явиха на матура по
Коментари Харесай

Огледало на зрелостник: В потурите на Бай Ганьо се криело най-голямото му богатство...

Около 49 000 зрелостници през днешния ден се явиха на матура по български език и литература като за първи път им се постанова от месеци насам да отидат в учебните заведения си, където не са стъпвали последните месеци поради епидемията от ковид.Подготовката за изпита е лишила цяла седмица. Помещенията са дезинфекцирани няколко пъти, набавени са и шлемове за квесторите. Чиновете в в класните стаи са подредени на метър и половина отдалеченост, а във всяка зала има най-много по 10 деца. Училищата с над 100 възпитаници, явяващи се на матура трябваше да обезпечат и най-малко два входа за достъп.Матурата се организира в над 5 000 класни стаи, в които има и видеонаблюдение. Близо 30 000 квестори се грижеха за естественото прекосяване на изпита. Зрелостниците писаха есе на тематика „ Човекът и неговите подозрения “ или интерпретативно съчинение по описа „ Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин. Какви "бисери " ще сътворят дванадесетокласниците тази година, ще забележим. Каквито и да са обаче, сигурно са огледало както на фамилиите, по този начин и на просветителната ни система. Ето какво видяхме и се червихме от едно такова огледало от предишни години:

***
"Христо Ботев налял туба бензин в огъня на революцията със своята лирика...

*Ботев е колът, на който се вее знамето на българската гражданска война.

*Ботев слязъл от Балкана с шмайзер в ръка... Вероятно лирическият му воин е гей, защото при толкоз самодиви пита "..кажи ми, сестро, де е Караджата ".

***
Баба Илийца не обръща внимание на обстоятелството, че е жива. Тя захвърля детето си в реката и стартира мъжки да се бори с кола. Но детето не е умряло! То единствено се преструва!
При мисълта за младия въстаник в храстите, който я чака там късно вечерта, баба Илийца отказала да спи в манастира. И за какво баба Илийца не оставя детето непосредствено в лодката. Ами по този начин тя може да го настъпи, до момента в който вади кола. Понеже лодкарят отказал да я прекара, баба Илийца измъкнала кола и сама се прекарала. Подвигът на баба Илийца в битката с кола граничи с културизъм.
***
Бай Марко бил общоприет спонсор на Априлското въстание.
***
Бай Ганьо приказва аерогантно.
В потурите на Бай Ганьо се криело най-голямото му благосъстояние.
***
Макар че хъшовете са върли алкохолици, те са борци за независимост и са почтени за почитание.
Хъшовете безшумно пиянствали в кръчмата и чакали топчето да гръмне, с цел да стартират битката.
Странджата може и да е бил безпаричен, само че е имал лъжица в ръката си.
***
Дядо Йоцо беше елементарен,но проскубан дъртак
"Пример с творбата "Ралица " - където двамата влюбени все пак са дружно, било като хора или просто дървета. А може би по този начин са доста по-щастливи... " Бетовен не чува, Микеланжело не вижда, а Пенчо Славейков не може да върви. "
***
Другоселецът отишъл при Моканина по огромна потребност...
***
Янко музиканта самичък си правел свирки.
***
Димчо Дебелянов идва като една показна рожба на нова ера. Детските очи на Димчо са оня лакмус, който най-точно ни осведоми за изискванията на живот. Сякаш с очите си той е писал своята литература и вкарва изображения в многоточията. Неговият замайващ звук ни кара да се сбръчкваме. И когато чашата прелива Димчо желае две бири. В онз безнравствен, вулгарен и ненавиждан свят, Димчо не може да открие обичана, с която да беседва, да го въодушеви и окриля, дори леко да го ободрява, а в случай че го открие – ще го съсипе.
***

Иван - Асен не обичал да гледа тъжни вестоносци. Той обичал радостните годежари!
***
Началото на битката е сложено от партизанското придвижване през средновековието.
Между хайдутите-воеводи се срещали и дами - воеводки, които, съгласно националния епос са обладавали по стотина яки мъже: Сирма, Боянка и други Но това не било правилният път за освобождението на България.
***
Най-после пристигнал ред на Априлското въстание. В пети революционен окръг отпред бил Раковски, заменен заради тромавост от Бенковски.
Във въстанието трябвало да вземат участие оптимален брой дами, мъже и деца – с обикновен домакински инвентар и добитък, с цел да се покаже масовостта.
„ Кой уши байряка? – ще попита по-късно турският пълководец. Кой му тури знака? – На двата въпроса ще получи негативен отговор. Знамето с огнените слова „ Свобода или хляб”, било ушито от Райна Кабаиванска, която станала първата българска княгиня.
***
В неимоверния студ на августовските дни, всяка вечер военачалник Радецки изпращал депеша: „ На Шипка всичко е спокойно”. На 11.08 на Шипка падат и последните камъни. В най-критичния миг опълченците виждат облаче от препускащи коне. Пристигнала артилерия – по двама и трима на кон. На тази дата цяла България въздъхнала облекчено: „ Не се гаси туй що не гасне”.
В отбрана на българския народ издигнали своя глас: британският публицист Абрахам Линкълн, братя Достоевски, Менделсон, Чингиз Хан, Виктор Юго - чиято душeвност на демократ била потресена, Анри Барбюс и Ромен Ролан, Чарли Чаплин, Ломоносов, Пушкин, Айнщайн, Максим Горки, Емил Зола, британският политик Чърчил и други..
***
Септемврийските кланета са станали вечерта на 10-ти август… Биха се до последния човек, а останалите продължиха багра.
***
Руските бойци били прекарвани по тесни хималайски пътеки през Балкана.
***
Симеон закрепил България на своите крайници. А византийския император не можел да спи вечер при мисълта за страшния си съперник, по тази причина мобилизирал всички военни и управнически сили на империята. Той повярвал на великия френски военачалник, че: “Най-добрата самозащита е самонападението” – и дегустирал на българския бряг...”

Симеон бил доста самоотвержен държател и по тази причина през втория интервал от царуването си починал от сърдечен удар.
Смъртта на цар Симеон поставила завършек на живота му.
***
Кирил и Методи са двама братя близнаци, единият от които е кръговиден сирак.
***
Създаването на българската страна през 681 било одобрено на Бузлуджанския конгрес "
В чест на основаването на страната хан Аспарух направил и още нещо - тържествено заклал брачната половинка си Ахингра, която сама поискала това "
След гибелта на Тервел на престола се изредили няколко некадърници, които изобщо не били почтени да ръководят. Хан Телериг съумял да вникне в душите на хората, изтормозени от основаването на страната. Той изискал имената и адресите на византийските сътрудници в България и ги избил до крайник.
***
В полярните земи има малко флора, единствено няколко фауни, само че те са диви.
***
Измежду живите същества ще споменем лишеите, пингвините и откривателите. На последните от време на време им е по този начин студено, че като се мият са принудени да си поставят ръкавици…
***
Морското дъно се изследва със сонди: в случай че сондата извлече кал, значи дъното е тинесто, в случай че извлече тиня, значи дъното е кално, а в случай че не извлече нищо, значи потенциалът й е нисък……
***
Климатът в Гвиана не е здрав, тъй като в нея изпращат каторжници. Там има гори от девственици, които доставят строителен материал…
***
Агамемнон и Менелай са били братя, само че това се знае сигурно единствено за първия…
***
Римляните били огромни строители. Тяхно дело са доста павирани пътища, всред които най-прочут е Млечният път…
***
Като заминавали кръстоносците отнасяли портретите на дамите и децата си, а при завръщането си с наслада намирали нови деца към своята вярна съпруга…
***
Людвик ХІV бил на пет години, когато се родил татко му. Той живял до гибелта си в 1715 година Людвик ХІV бил заобиколен от благородници, които се наричали куртизани. Жените им се наричали куртизанки. Дворецът му бил постоянно добре изметен и ослепителен, заради което бил наименуван Крал-Слънце…
Наполеон бил деспот, тъй като имал способността да диктува по няколко
писма едновременно. Той мразел англичаните, сърдел се, тъй като го принудили да
почине в прегръдките на св. Елена…
***
Има разнообразни хипотези за произхода на света. Бог е сътворил света за пет дена(от понеделник до петък), в събота е умрял.
Според друга доктрина, планетата Земя е била напълно дребна, последователно в нея бушували процеси, до момента в който най-после станала голяма и в нея се зародил животът.
Според друга доктрина индивидът произтекъл от маймуната. Тя се изправила на задните си крака, почнала да прави оръдия на труда и й окапала козината.
Основните стадии в еволюцията на индивида са:
1.Шимпанзе
2.Горила
3.Орангутан
4.Австралопитек
***
Жителите на Египет били наричани мумии. Пирамидите са се състояли от помещение за покойника, земен ресторант и
голям брой коридори - за комплициране на учените
***
При феодализма селяните били доста подтиснати. Тогава нямало коли, та те са плащали налози върху солта и радиоапаратите, само че били лишени даже от тях. Освен това те били длъжни да дават на сеньора всички артикули от жена си. Често се появявал апетит и хората са се избивали, с цел да не умрат…

***
Преди милиони години конят бил малко животно, наподобяващо върколак... След дълго развиване конят се трансформирал в комплицирано и добре устроено животно, напомнящо днешното магаре. "
/////////
Има още и още сходни "умотворения ", само че няма потребност от повече илюстрация на една порочна и срамна наклонност. Достатъчно е единствено да напомним, че неотдавна от Европейска комисия в собствен отчет дефинираха българските възпитаници като най-неуки и необразовани. Така че, уважаеми зрелостници, попътен вятър в живота, е благопожелание, което включва освен шанс, а и добра подготовка солидно обучение! Затова дано заедно си пожелаем повече да няма ветрове в главите ви, с цел да не се червите вие за своите огледала, а и цялото ни общество за общонационалното ни отражение!

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР