Около 45 държави и институции се срещнаха в Париж, за

...
Около 45 държави и институции се срещнаха в Париж, за
Коментари Харесай

45 държави и институции обещаха милиони евро помощ за Молдова

Около 45 страни и институции се срещнаха в Париж, с цел да обещаят милиони евро помощ за Молдова, тъй като се ускоряват опасенията, че тя може да бъде в допълнение дестабилизирана от спора в Украйна, съобщи организация " Ройтерс ", представена от БНР.

Молдова, която се намира сред Украйна и Румъния, изпитва последствията от повишението на цените на храните и силата. Също по този начин и хилядите бежанци, идващи в страната с население от към 2,5 млн. души, която е приела повече бежанци на глава от популацията от всяка друга страна.

Зависима значително от енергийните доставки от Русия, Молдова е изправена пред още по-големи компликации с настъпването на зимата и намаляването на доставките на природен газ от Москва с към 40 %, което вреди на способността ѝ да доставя задоволително електрическа енергия на популацията си.

Молдова е някогашна част от Съветския съюз, част от територията ѝ е окупирана от подкрепяни от Москва сепаратисти.

Въпреки че има мощни исторически и езикови връзки със прилежащата Румъния, членка на Европейския съюз, тя разчита извънредно на съветския " Газпром " за импорт на газ.

" Молдова е директно наранена, тъй като е подвластна от съветските енергийни доставки и е страна, която има част от територията си, следена от съветски бойци, тъй че е изключително уязвима ", съобщи френски посланик пред кореспонденти на брифинг.

На донорските конференции в Берлин и Букурещ по-рано тази година бяха обещани надлежно 659 млн. евро и 615 млн. евро. Но длъжностни лица, взели участие в тези конференции, обявиха, че това включва някои многократни обещания, финансиране на планове и обещания за инжектиране на пари в стопанската система, а не за директна бюджетна поддръжка.

Надеждата е новата помощ да бъде употребена за подкрепяне на бюджета и доставките на електрическа енергия в Молдова, както и за покриване на разноските за приемане на украински бежанци.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР