Около 45 000 ученици са се включили в занимания по

...
Около 45 000 ученици са се включили в занимания по
Коментари Харесай

Около 45 000 ученици са се включили в занимания по интереси

Около 45 000 възпитаници са се присъединили в занимания по ползи, финансирани със средства от държавния бюджет, през образователната 2022/2023 година. Те се провеждат в сходство с желанията на учениците и със единодушието на техните родители, съгласно спецификата на самите занимания и опциите на учебните заведения. Регистрацията е посредством платформата class.mon.bg, която сплотява информация за търсени и предлагани занимания.

Приоритетни в тази активност са направленията от STEM – „ Дигитална креативност “, „ Математика “, „ Технологии “ и „ Природни науки “. Сред мечтаните посоки са още „ Изкуства и просвета “ „ Спорт “ и други Най-голям интерес учениците демонстрират към театрални и танцови изкуства, приложна математика, групови спортове и други

Данните заяви държавният специалист Благовеста Борчева от дирекция „ Приобщаващо обучение “ в МОН при откриването на десетия интернационален конкурс за учители „ Извънкласните и извънучилищните действия (занимания по интереси) – за стабилно качествено образование, образование, развиване и социализация на децата и учениците – 2023 “.

„ Единство на просветителния и възпитателния развой за образуване на хуманна ценностна система и подкрепяща среда “ бе тематиката на състезанието тази година, за който са изпратени разработки от над 250 учители.

„ Възпитанието на добродетели в учебно заведение през днешния ден е и главната задача на МОН. Трябва да имаме персоналната мотивация, с цел да бъдем най-хубави. Вие сте тези, които остават след часовете в учебно заведение, с цел да подкрепяте деца и възпитаници да развиват своите гении “. С тези думи ръководителят на СБУ д.ик.н. Янка Такева се обърна към учителите, пристигнали да презентират своите разработки, отдадени на извънкласните занимания. Тя уточни, че опазването на здравето на децата и учениците е първи приоритет на учебното заведение и разяснява настоящата тематика за нужда от справяне с експанзията и насилието.

На форума, проведен от Синдиката на българските учители под патронажа на Министерството на образованието и науката и сътрудници на синдиката, се показват добър педагогичен опит в извънкласните и извънучилищните действия за образование в всемирен полезности, развиване на проучвателен интерес и изобретателно мислене у децата и учениците.

„ Основите на хуманната ценностна система се слагат в най-детска възраст “, сподели Ваня Стоянова, шеф на отдел в дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното обучение “ в МОН и особено поздрави представителите на детските градини на форума.

Освен заниманията по ползи, които учениците сами избират по предложение на учебните заведения, страната обезпечава и включване в разнообразни други форми посредством национални стратегии, бе посочено на форума. Сред тях е Националната стратегия „ Заедно в изкуствата и в спорта “, чиято цел е да подкрепи образуването на умения за екипна работа посредством присъединяване в групови спортове и изкуства, ориентирани към стимулиране на ползите, качествата и компетентностите на учениците. За образователната 2022/2023 година по двата модула са включени общо 49 745 възпитаници от цялата страна.

Представени бяха и нови стратегии, една от които е „ България – просветителни направления “ с бюджет от над 14 млн. лв.. Тя ще разреши придобиване на познания за учениците, посредством прекарване отвън учебното заведение, в действителна среда, с визити на обекти в разнообразни тематични посоки.

Гости на откриването на форума бяха началниците на РУО в Добрич и Варна Светлана Василева и Ирена Радева, както шефът на дирекция „ Образование и юношески действия “ в Община Варна Лилия Христова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР