Около 45 000 души участваха в демонстрация в квартала с

...
Около 45 000 души участваха в демонстрация в квартала с
Коментари Харесай

45 000 демонстрираха в Брюксел в подкрепа на независимостта на Каталуня


Около 45 000 души участваха в проява в квартала с европейските институции в Брюксел в поддръжка на независимостта на Каталуня, съобщи Франс прес, като се базира на данни на белгийската полиция.

Митингът бе призован по апела на две асоциации, защитаващи концепцията за самостоятелност на испанската самостоятелна област. Първоначално те бяха споделили, че чакат в митинга да се включат към 20 000 души.

Демонстрантите се събраха в парк покрай европейските институции и след това потеглиха на протестно шествие. В него взе участие и отстраненият каталунски водач Карлес Пучдемон. В малко изказване пред стачкуващите той изрази удовлетворение от триумфа на проявата.

Участниците в шествието издигнаха каталунски флагове. Те приканиха за освобождението на каталунските политици, които се намират в ареста в Испания, и носеха плакати с апел за европейска взаимност.

" Европейски Съюз би трябвало да ни помогне, тъй като ние сме европейски жители ", споделя Пер Леал, който бе пристигнал в Брюксел дружно с цялото си семейство от Барселона, с цел да взе участие в демонстрацията. " Искаме да бъде свободни ", добави той.

На някои плакати беше изработен паралел сред държанието на испанския министър председател Мариано Рахой и диктатора Франсиско Франко. Протестиращи укориха и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че е застанал на страната на испанското държавно управление, което пое надзор върху Каталуня и в профил районното държавно управление след едностранното оповестяване на самостоятелност на 27 октомври след незачитан от Мадрид референдум.

" Това ли е демокрацията? Защитавате я, когато ви изнася ", пишеше под портрет на Юнкер, носен от стачкуващите.

Атмосферата на митинга като цяло бе празнична. Възползвайки се от празнични дни в Каталуня, стачкуващи пристигнаха в Брюксел със самолети, рейсове и даже с каравани.
Те безусловно щурмуваха хотелите в столицата на Европа. Някои откриха подслон и при локални поданици - фламандски и валонски фамилии.

Демонстрацията продължи три часа. Тя се организира две седмици преди предварителните избори в Каталуня на 21 декември.

В Мадрид испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария сподели, че Карлес Пучдемон води предизборна акция от Брюксел във връзка днешната проява.

" Обикновено претендентите, водещи акция, отиват да търсят гласовете на гласоподавателите, а този път наподобява гласоподавателите на Пучдемон му отидоха на посетители ", иронизира тя.

Бившият каталунски министър председател и още четирима отстранени районни министри са в Брюксел, откакто бяха отстранени от своите постове. Вчера те оповестиха желанието си да останат в Белгия за момента - ден откакто испански арбитър отдръпна европейските заповеди за арест против тях.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР