Около 4000 учители се търсят сега в училищата в страната,

...
Около 4000 учители се търсят сега в училищата в страната,
Коментари Харесай

Министър Вълчев: 4000 учители се търсят за училищата в цялата страна

Около 4000 учители се търсят в този момент в учебните заведения в страната, като всички свободни работни места се афишират в уеб страниците на Регионалните ръководства по образованието и в Агенцията по заетостта. Общо учителите в страната са над 90 000 и чакаме тези места да бъдат заети, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той означи, че максимален дефицит на учители обичайно има по предметите физика, математика, химия, информатика, по непознати езици, търсят се и ресурсни учители.

Всяка година преди началото на образователната година има търсене и дефицит на учители, като в последните години приблизително годишно над 5000 учители се пенсионират, сподели министър Вълчев. По думите му през тази година сред 4500 и 5000 учители се чака да се пенсионират, само че още не се знае какъв брой от тях ще останат на работа или придобивайки право на пенсия ще възобновят правните отношения си в учебните заведения.

Още през предходната година започнахме да създаваме осведомителна система, която да картографира търсенето и предлагането на педагогичен експерти и на педагогическа работа в страната, заяви министър Вълчев.

В осведомителната система, която би трябвало да бъде подготвена до края на годината, ще се записват завършващите с педагогическа дееспособност във висшите учебни заведения, както и експертите, които са с такава дееспособност на пазара на труда или желаят да се включат в педагогическа специалност. Те ще декларират в кои общини и по кои образователни предмети могат и желаят да преподават. В системата ще има информация и за всички педагогичен експерти, които навлизат в пенсионна възраст и по този начин ще може да се предвижда търсенето на учители, изясни министър Вълчев.

По думите му в тази осведомителна система всеки, който приключва, ще може да види в кои общини и в кои учебни заведения се чака дефицит на педагогичен експерти, както и посредством данните МОН ще може да прави съществени разбори за дефицита на учители. Общият тласък повече младежи да се запишат в системата е обвързван с нарастването на учителските заплати и с повишението на престижа на учителската специалност, изясни министър Вълчев.

Той разяснява, че има първи сигнали, че нарастването на възнагражденията ще стимулира повече младежи да се включат в педагогическо обучение, както и че повече от завършващите педагогичен експерти ще стартират да преподават в учебните заведения. Има и спомагателни тласъци за учителите, които ще преподават в дребните и отдалечените обитаеми места, защото в бъдеще по-трудно младежите ще бъдат стимулирани да преподават там, както и в учебните заведения с централизация на деца от уязвимите групи, осведоми Красимир Вълчев.

Той сподели, че ще има промени в наредбата за приобщаващото обучение и посредством финансиране по план по Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък " учениците, които изостават, наложително ще учат в допълнение. За тези деца не се планува повтарянето на клас, а спомагателни занимания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР