Около 400 000 българи системно полагат нощен труд.Това заяви президентът

...
Около 400 000 българи системно полагат нощен труд.Това заяви президентът
Коментари Харесай

400 000 българи системно работят нощем

Около 400 000 българи редовно поставят нощен труд.

Това съобщи президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов на полемиката: " За почтени условия и възнаграждение на нощния труд и попречване на следствията от него ".

Заплащането на нощния труд е 25 стотинки на час и за Манолов това е най-големият проблем. Затова и от КТ " Подкрепа " слагат въпроса за нарастване на заплащането на нощния труд с не по-малко от 5-6% от минималната работна заплата (МРЗ) за час. По думите му - ясно е, че това на нищо не наподобява. Това, за което от КТ " Подкрепа " упорстват, е заплащането на нощния труд да бъде несъмнено и закрепено към справедливи данни, да вземем за пример - към минималната работна заплата.

Според синдикалния водач казусът е и с режима на неговото полагане, защото България е една от страните, които поставят максимален нощен труд. Това би трябвало да бъде лимитирано, тъй като той има извънредно тежко и нездравословно въздействие върху здравето на хората.

На въпрос на news.bg какви са вредите от нощния труд и по какъв начин те могат да бъдат лимитирани или отстранени, той разясни, че индивидът като биологичен субект е основан да живее денем и да спи през нощта. Всяко нарушаване на този темп води до нездравословни и обществени последствия.

Запитан по какъв начин би коментирал вчерашното съвещание на Съвета за интеграция на хората с увреждания и напрежението сред него и родитете на деца с увреждания, Манолов съобщи, че майките са скандирали " палач " и на други хора с колички и патерици, освен на него.

" Това го оставям на тяхната съвест и на тяхното образование. Нека скандират по мой адрес каквото изискат ", съобщи Манолов и добави, че не е човек, който би търпял обидно отношение към себе си.

Шефът на КТ " Подкрепа " оцени препоръчаните закони като прекомерно нескопосани, защото те са направени за обществената услуга като такава. Няма по какъв начин тези закони да сработят, а по-скоро, те ще влязат в колизия с цялата тази система.

" Майките на децата с увреждания са изрично заблудени и не се знае до каква степен са чели това нещо, което бе написано през вчерашния ден ", сподели още той и добави, че законите целят да заловен дребен откъс от повсеместен пейзаж, който няма да бъде завършен до край.

Манолов изрази вяра, че " този дребен скандал, в който е бил включен, ще бъде интензивен и позволен колкото се може по-бързо ".

Събитието " За почтени условия и възнаграждение на нощния труд и попречване на следствията от него " се провежда взаимно с Фондация " Фридрих Еберт ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР