Около 40 сигнала са постъпили в Комисията за защита на

...
Около 40 сигнала са постъпили в Комисията за защита на
Коментари Харесай

КЗП: Хората са пазарували по-активно на предварителния Черен петък

Около 40 сигнала са постъпили в Комисията за отбрана на потребителите по отношение на покупки от акцията Черен петък, разгласи ръководителят Димитър Маргаритов в предаването „ В развиване “ по Bloomberg TV Bulgaria. По-голямата част от недоволствата – близо 30, са подадени в интервала 22-28 ноември, защото доста от търговците тази година изтеглиха и анонсираха акцията си по-рано.

Едва 7 са жалбите на същинския Черен петък – 29 ноември, и в последвалите ги събота и неделя. „ Това е индикация, че по-активно са пазарували хората на 22 ноември и в дните по-късно. Така, че – изтеглена акция, само че и добре насочени консуматори, които са избързали да се възползват от направените анонси за понижения “, разяснява Маргаритов. „ Едно от най-честите недоволства е обвързвано с това, че хората са се почувствали излъгани от подправения % понижение. Доста от тях демонстрират една забележителна просветеност, защото са следили динамичността в цената на избрани артикули, които са набелязали, че ще си купят. Когато идва моментът да се получи действителното понижение, виждат нещо друго. Или процентът не дава отговор като стойност на това, което се получава най-после, или че цените на тези артикули няколко дни преди акцията се завишават и се прави мнимо понижение “, изясни ръководителят на КЗП.

Други сигнали са свързани с непозволени опити на търговци да лимитират правата на клиентите си по отношение на гаранционната отговорност на стоките, правото на отвод от онлайн покупка в 14- дневен период и прочие Според Маргаритов сходни опити за заобикаляне на нормативната уредба не могат да се опрат на здрава логичност, защото предлаганите артикули не са с по-различни характерности, а става дума за стопански модели, за ценообразуване в границите на свободен пазар и всички записани в закона права и отговорности остават годни. Председателят на КЗП уточни и кои са били най-предпочитаните артикули през акцията: „ В рамките на акцията се купуват най-вече облекла и обувки, битова електроника, козметика и парфюмерия, както и детски играчки “. На финала на диалога той предвижда, че продажбите в акцията за Коледа и Нова година ще надминат тези по време на към този момент отмиващия Черния петък.

„ Все по-популярен е Черният петък, само че българският консуматор обича, когато наближат Коледните и Новогодишните празници, съвсем в последния миг да отиде за дарове, да обезпечи всичко належащо за празничната софра, Така, че чакам доста съществено раздвижване от средата на месеца нататък “, сподели той. И прикани хората по-рано да се ориентират по отношение на покупките, с цел да имат повече време за своя избор, а търговците да бъдат правилни и да провеждат грижливо своята логистиката, с цел да могат действително да продадат и доставят това, което оферират за продажба.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР