Около 40 % от реколтата на пшеница във великотърновска област

...
Около 40 % от реколтата на пшеница във великотърновска област
Коментари Харесай

Около 40 % от житото в Търновско е с лошо качество

Около 40 % от реколтата на пшеница във великотърновска област ще бъде с доста неприятно качество след падналите значителни дъждове. Това предвиждат зърнопроизводители и агрономи от района.
Според земеделските стопани, наклонността е за цялата страна, като тук-там добивите с ниско качество ще стигнат и до 50%.

 todoranov

„Пороите, които паднаха през последната седмица, нанесоха съществени провали на есенниците, най- към този момент на пшеницата. Въпреки, че жътвата в района подрани с към 20 дни, към момента има неожънати площи.

Зърнопроизводителите, които не съумяха да приберат реколтата преди дъждовете, жънат покълнала пшеница с доста неприятно качество, което не дава отговор на условията на стандарта на Агенцията за сигурност на храните “, разяснява Андрей Андреев, агроном и шеф на земеделска компания в лясковското село Козаревец.

По думите на зърнопрозводителя Румен Тодоранов, към 80% от пшеницата в региона към този момент е ожъната, само че с оглед дъждовете към 40 % ще бъде с влошено качество.
„ Има покълнало зърно, а тук-там в страната има такива неожънати площи с над 50 на 100 покълнала пшеница“, твърди Тодоранов.

 sarno

Земеделските стопани са безапелационни, че това ще докара до растеж в изкупните цени на в точния момент ожънатото жито.
Засега дъждовете се отразяват удобно на пролетните култури.

„ За сметка на пшеницата и на есенниците, дъждовете въздействат удобно върху пролетните култури, върху слънчогледа и царевицата, което за тях е добре “, изясни Андреев.

Земеделските стопани към момента не могат да предвиждат дали цената на хляба ще се увеличи. Според тях енергийните разноски оказват най- огромно въздействие, още повече, че се чака повишаване на тока и на природния газ. Фермерите не считат, че цената на зърното ще се усили толкоз фрапантно, с цел да е главен фактор при крайната стойност на насъщния.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР