Около 40 км от Тракия между Чирпан и Стара Загора

...
Около 40 км от Тракия между Чирпан и Стара Загора
Коментари Харесай

Липсват 40 млн. лв. за ремонт на неравностите на магистрала "Тракия"

Около 40 км от " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора на процедура не са автомагистрала, защото ограничаването на скоростта е 90 км/час

© Надежда Чипева Ограничението на скоростта до 90 км/час по автомагистрала " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора ще остане още за неустановен интервал от време, макар че през март районният министър Петя Аврамова даде обещание то да отпадне до 30 септември. Сега в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Георги Йорданов Аврамова споделя, че занапред се преглеждат благоприятни условия за финансиране на нужния ремонт на 40-километровия сектор.

Изчислената сума за реконструкцията единствено на дясното платно в посока Бургас е 40 млн. лева, прецизира Аврамова в отговора си от 16 октомври. За 2019 година такива пари не са планувани в бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), макар че през октомври държавното управление отпусна 45 млн. лева за други пътни поправки, а преди година - още 150 млн. лева в допълнение към бюджета на АПИ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пътната организация сложи знаци за понижаване на скоростта по автомагистралата от 140 на 90 км/час преди повече от година, защото настилката, полагана преди единствено 10 години, е на талази и е рискова за водачите. Интересното тук е, че съгласно отговора на Аврамова решението за ограничение на скоростта е от 19 декември 2018-а, а от известия на АПИ се вижда, че то е било факт още през септември. Така или другояче, решение на този проблем няма да има най-малко до пролетта, защото през зимата изискванията не разрешават сходни поправки.

Настилка за по-малко трафик

Тази права от автомагистралата получи позволение за прилагане надлежно през 2007 година и 2011 година за разнообразни елементи. Изпълнител на строителството е съдружие " Рънуей-БГ " с главен участник Пи Ес Ай от групата на " Трейс ". Гаранционният период е бил пет години и към този момент е изминал, отбелязва Аврамова.По думите на районния министър от началото на 2019 година за настоящ ремонт и поддържане на правата Чирпан - Стара Загора са изхарчени над 1.6 млн. лева, които включват 996 хиляди лева за ремонт, близо 140 хиляди лева за " ограничаващи системи ", което значи мантинели, и 489 хиляди лева за зимно разчистване.
Причините за повредите по настилката били " сложни ", само че като главен фактор се показва " интензивното придвижване, включително тежкотоварно, което е целогодишно ". През април АПИ упълномощила на Института по пътища и мостове да извърши проучване на настилката. Оттам са създали рекомендации, които служат за софтуерния план на ремонта, който пък се изготвя сега, написа Аврамова в отговора си.

Ремонтът най-вероятно ще бъде предоставен без социална поръчка през договорите за поддържане макар огромната сума от 40 млн. лева Наскоро държавната компания " Автомагистрали " подписа контракта за поддържане на " Тракия " сред София и Стара Загора, като прогнозната му стойност е 60 млн. лева с Данък добавена стойност за пет години.

За сходен контракт за " Хемус " вместо прогнозните 15 млн. лева да вземем за пример " Автомагистрали " е получила 10 пъти повече. Причината е, че скъпи поправки на виадукти и други уреди се разпореждат без търгове, а по-късно компанията може да трансферира дилемите към подизпълнители по непрогледен метод. По същия метод ще стане и самото строителство на изчезналите сектори от " Хемус ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР