Около 40 жалби са постъпили в Комисията за защита на

...
Около 40 жалби са постъпили в Комисията за защита на
Коментари Харесай

КЗП: Гражданите сигнализираха за нереални и завишени цени на „Черния петък“

Около 40 тъжби са постъпили в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) след извършването на покупки от „ Черния петък “, заяви ръководителят Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria On Air. Той посочи, че множеството недоволства са свързани с онлайн покупки и позволи, че в идващите дни евентуално ще има още – и във връзка Cyber Monday, и поради забавени доставки или неопределено изпълнени поръчки. Според Маргаритов обаче, не може да се приказва за растеж на нелоялните търговски практики на фона на изхарчените според някои данни 400-500 милиона лв. от българските жители по време на акцията и относително дребния брой установени нарушавания по време на осъществените по самодейност на контролния орган към 250 инспекции в деня на „ Черния петък “.

В студиото на предаването „ Директно “ Димитър Маргаритов заключи проблемите, по които потребителите са потърсили подпомагане от Комисията. „ За разлика от предходната година, когато за първи път имахме опити за масовизиране на практиката с внезапното повдигане на цените ден-два преди акцията и след това тяхното връщане на естествените им равнища с анонс, че това съставлява някакъв огромен % понижение, в този момент сякаш се стига малко по-далеч. Дори в самия „ Черен петък “ внезапно се афишира една висока цена, на която тази стока безусловно в никакъв случай не е била продавана и се твърди с анонс за висок % отстъпка, че в този момент към този момент можете да си я купите на някаква друга цена, която обаче е по-скоро клоняща към действителната, даже от време на време и по-висока от нея “, изясни той. И даде образец с детска играчка – кукла, която преди акцията е коствала 60 лева, а в деня на „ Черния петък “ е била оповестена на няколкостотин лв. и с „ понижение “ се е продавала за 300 лева

Някои от потребителите са алармирали и за липса на наличия в първите минути на акцията, без значение от нейното дълготрайно и шумно рекламиране. Той описа, че част от жалбоподателите даже показват, че не са съумели да се снабдят с стремежи и разгласен, че ще се продава с понижение продукт, без значение от това, че са спазили класическата рекомендация да го запазят в кошницата си и да го поръчат сега на стартирането на акцията. „ Това значи, че той в никакъв случай не е бил в наличност. А когато не намирате това, което сте си избрали, ще си купите нещо друго сходно, обаче то няма да е на тази цена “, разяснява Маргаритов. По думите му недоволства е имало и по отношение на голословно повишение на цените. „ Без това да е законово подсигурено, без да има никаква логичност – единствено с концепцията да бъдат заблудени потребителите, че обявените проценти понижение са същински “, добави той. „ Наблюдаваме, че хората от година на година стават все по- подозрителни към сходен вид анонси – не наблюдават толкоз процентите, колкото самите цени. Българинът се оказва много разумен и прагматичен в това отношение, тъй като улавя опитите да бъде манипулиран “, сподели още ръководителят на КЗП. Маргаритов акцентира, че всеки обособен случай е задоволително сериозен, с цел да бъде осъществена инспекция.

Той напомни, че за нелоялна процедура глобата е до 30 000 лева, а в случай че търговецът извърши същото нарушаване в интервал от една година, тя може да доближи до 50 000 лева „ Още в дните преди „ Черния петък “ дадохме препоръки към потребителите за да ги предпазим от това да станат жертва на вероятните нелоялни търговски практики. Не бива да се истеризира тази акция. Тя е зародила отвън България със свои специфики и с присъщите за една същинска ликвидация белези. Но не всеки път това може да бъде пренесено механично в други страни, където няма чак толкоз дълги пазарни обичаи “, разяснява още Маргаритов. Председателят на КЗП предизвести, че такива нарушавания се срещат и при други сходни акции за понижение. Затова прикани да се внимава за тях и през идващия месец на Коледно-новогодишните понижения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР