Около 38%, или над 1/3 от българите не са се

...
Около 38%, или над 1/3 от българите не са се
Коментари Харесай

НЗОК готви санкции за пациентите

Около 38%, или над 1/3 от българите не са се възползвали от полагаемите профилактични прегледи през годината, сигнализираха от Дирекцията по извънболнична помощ в НЗОК. В момента обаче Здравната каса не следи и не глоби, а единствено събира информацията кой е минал и кой не през джипито за профилактика. В бъдеще обаче фондът ще стартира да постанова наказания на хората, които се загърбили грижите за здравето си и чакат да се разболеят, с цел да потърсят лекуване. Наказанията ще включват от повдигане на здравната вноска за всички нередовни до загуба на здравноосигурителните права за един месец.

От Националната пациентска организация обаче алармираха, че в бюджета на НЗОК са планувани средства за доста дребен брой профилактични прегледи годишно. „ И Касата, и хората, които вършат бюджета, доста добре знаят, че пациентите няма да отидат на профилактичен обзор. Причините са доста, само че главната е, че не е основана добра организация “, означи ръководителят на Неправителствени организации доктор Станимир Хасърджиев. Той е безапелационен, че пациентите не са задоволително осведомени. „ Често прегледът се прави проформа или се дублира с прегледите, които се вършат посредством спомагателното здравно обезпечаване от работодателите ”, сподели още доктор Хасърджиев.

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов пък добави, че на множеството хора е ясно, че би трябвало да минат на профилактичен обзор. Тежката административна работа на лекарите обаче е причина за опашките пред кабинетите и това постоянно отхвърля пациентите да вървят на обзор.

Всеки здравноосигурен човек има право на един профилактичен обзор годишно. Той се прави от общопрактикуващия доктор, който е задължен да сложи на общодостъпно място в лечебното заведение информация по отношение на типа и честотата на тези прегледи и проучванията, на които подлежат здравноосигурените лица съгласно възрастта си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР