Около 37 процента от специалистите по високи технологии смятат, че

...
Около 37 процента от специалистите по високи технологии смятат, че
Коментари Харесай

Експертите не вярват, че изкуственият интелект ще подобри живота ни до 2030 г.

Около 37 % от експертите по високи технологии считат, че множеството хора няма да бъдат по-добре през идващите 10 години вследствие на напредъка в изкуственият разсъдък и обвързваните с него технологии. Това е съгласно изследване на Pew Center Research измежду повече от 979 разработчици, ръководители на бизнеси и политически водачи, резултатите от които бяха оповестени през днешния ден, с цел да съвпаднат с презентация на конференцията Our People-Centered Digital Future в Сан Хосе, Калифорния.
Участниците в изследването обясняват терзанията си по отношение на човешката активност, като някои споделят, че се тормозят, че хората могат да изгубят контрола над живота си, защото „инструментите в кутия“ от ден на ден способстват за вземането на решения. Някои от тях са загрижени от обстоятелството, че AI значително остава под контрола на фирмите, които не са обвързани с публичното богатство. Други настояват, че се тормозят от налагането на зависимостта от технологиите – подриването на дарба на хората да мислят сами за себе си – и разрушителните качества на самостоятелните оръжия, киберпрестъпността и онлайн пропагандата.

Респондентите в отчет на Deloitte по-рано тази година показаха сходни запаси по отношение на AI. Повече от 20 % тогава класифицираха „уязвимости в киберсигурността“ като основен проблем при създаването и интеграцията на AI, а 43 % считат, че „неправилните стратегически решения, основаващи се на кодекси / когнитивни препоръки“, са измежду първите три казуса. Освен това, към 39 % показаха неуспеха на AI в сериозна задача или в обстановка на живот и гибел като един от страховете си.

Докладът на Pew подчертава деликатно върху изкуственият разсъдък или машинната просветеност като Siri на Apple, Alexa на Amazon и Cortana на Microsoft, които са равни на или превъзхождат качествата на хората при избрани задания. Участниците в проучването декларират, че са загрижени, че хората биха могли да жертват своята самостоятелност, правото на персонален живот и власт над избора заради „възприеманите предимства“, които би трябвало да бъдат добити с изкуственият разсъдък. Те се тормозят, че AI ще остане податлив към неточности, пристрастия и подправена логичност или неправилни догатки.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР