Около 37 000 студенти ще бъдат приети в държавните университети

...
Около 37 000 студенти ще бъдат приети в държавните университети
Коментари Харесай

Да се помисли за преподавателите по нулевите специалности иска ректорът на МГУ

Около 37 000 студенти ще бъдат признати в държавните университети за тази образователна година. Отделно в частните университети ще са още към 8 000 първокурсници, кандидатствали за бакалаври и магистри.

Това съобщи пред БНР проф. Любен Тотев, ръководител на Съвета на ректорите в България и ректор на Минно-геоложкия университет " Св. Иван Рилски " .

Според него би трябвало да се намерения за преподавателите по специалностите, които тази година са нулеви .

" Не може с лека ръка едни готови хора, неприемайки студенти в дадени специалности, тези хора по какъв начин да ги освободим и какво да им кажем. А в утрешния ден, когато имаме нужда от тях, те към този момент ще са се разпилели, те няма да се върнат при нас . Много би трябвало да мислим по този въпрос - какво вършим с изключение на със студентите, а и с преподавателите ", сподели проф. Тотев.

Според него единият вид е да спрем с откриването на специалности, неприсъщи за даден университет, и пътуването на преподаватели от едно място на друго . Другите разновидности би трябвало да се обмислят.

По думите му не всички са удовлетворени от нулевата година за 16 специалности. " Редно е да се съобразим с действителността. Това понижение е естествено. Ще има сътрудници, които не са удовлетворени, само че би трябвало да си помислим какво би трябвало да вършим от тук нататък ", сподели проф. Тотев.

" Икономика " и " Администрация " са специалностите, в които фрапантно ще намалее броя на студентите. Пазарът на труда не може да поеме толкоз доста експерти, завършващи тези специалности, счита проф. Тотев.

Според него се вършат опити да бъдат привлечени повече студенти по специалности, в които има недостиг на фрагменти . Той планува задълбочаване на взаимните разисквания с бизнеса на потребностите на пазара на труда .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР