Около 360 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в

...
Около 360 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в
Коментари Харесай

360 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в Европа

Около 360 тона незаконни или подправени пестициди са иззети в Европа вследствие на интервенция SILVER AXЕ III, която се координира от Европол с поддръжката на Европейската работа за битка с измамите (OLAF), оповестиха от БАБХ.

За интервала 16 април – 11 май 2018 са осъществени инспекции на значими морски пристанища, летища и сухопътни граници, както и уреди за произвеждане и преопаковане в 27-те страни, които вземат участие в интервенция SILVER AXЕ III – Австралия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Франция, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Литва, Люксембург, Малта, Молдова, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Обединеното кралство, Украйна, Италия и Холандия (лидер на действията).

От 2015 година броят на участващите в SILVER AXЕ се усилва всяка година, което отразява възходящия ангажимент за справяне с този проблем, като мащабите на третата интервенция я трансформират в едно от водещите дейности за противопоставяне на вноса и търговията с неразрешени артикули за растителна отбрана.

В тази връзка през 2018 година Република България за първи път се включи в интервенция SILVER AXE ІІІ. В акцията взеха присъединяване Българска организация по сигурност на храните (БАБХ), Групово дело Национална полиция и Агенция Митници.

В рамките на интернационалната интервенция, БАБХ реализира засилен надзор върху:

• Вноса на незаконни артикули за растителна отбрана на Граничен контролно-пропусквателен пункт, взаимно с Агенция „ Митници “.

В резултат за нерегламентиран импорт на артикули за растителна отбрана със страна на предназначение България които не са били декларирани пред митническите органи, са арестувани на Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово – 60 кг и 595 л пестициди, генезис Турция; на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево – 35,6 кг и 82,5 л, генезис Турция; на Граничен контролно-пропусквателен пункт Връшка Чука – 11 кг и 8,3 л, генезис Сърбия; на Граничен контролно-пропусквателен пункт Малко Търново – 13,2 кг и 9,5 л, генезис Турция.

Задържани са неразрешени артикули за растителна отбрана с генезис Турция, страна на предназначение България и Румъния на Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово – 5,8 кг и 36 л и на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево – 12,9 кг и 24 л.

• Търговията на незаконни артикули за растителна отбрана навътре в страната, взаимно с Групово дело „ Национална полиция “.

За интервала общо 11 бр. изключителни инспекции за нерегламентиран импорт и търговия с артикули за растителна отбрана БАБХ е направила на територията на градовете Димитровград, Хасково, Ямбол, Кърджали и Сливен с присъединяване на органите на Министерство на вътрешните работи. При тях са арестувани 180 л неразрешени артикули за растителна отбрана с генезис Турция, 18 кг неразрешени артикули за растителна отбрана с генезис Гърция и са открити към 50 кг. залежали и негодни пестициди.

• Планови инспекции на обекти за произвеждане, търговия и преопаковане на артикули за растителна отбрана и за приложимост им от земеделските стопани.

Наред с изключителните инспекции за незаконни пестициди инспекторите по растителна отбрана на БАБХ направиха на територията на страната 287 планови инспекции на обекти за произвеждане, търговия и преопаковане на артикули за растителна отбрана и нерегламентирани обекти, и 351 инспекции за приложимост на пестициди от земеделските стопани. В рамките на тези инспекции са установени 129 несъответствия, за които са издадени наставления и формиран акт за административно нарушаване.

След привършване на интервенцията битката с незаконния импорт и търговия с неразрешени артикули за растителна отбрана продължава. На 23 юни са арестувани 2 186,95 кг и 799,95 л неразрешени турски пестициди в гр. Бургас.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР