Около 360 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в

...
Около 360 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в
Коментари Харесай

Агенцията по храните се включи в проверки за нелегален внос на препарати за растителна защита

Около 360 тона незаконни или подправени пестициди са иззети в Европа вследствие на интервенция SILVER AXЕ III, която се координира от Европол с поддръжката на Европейската работа за битка с измамите (OLAF), оповестява Българската организация за сигурност на храните.

За интервала 16 април – 11 май 2018 са осъществени инспекции на значими морски пристанища, летища и сухопътни граници, както и уреди за произвеждане и преопаковане в 27-те страни, които вземат участие в интервенция SILVER AXЕ III, измежду които и България.

Нелегалните апарати в България са от Турция и Сърбия, демонстрират резултатите от интервенцията.

Недекларирани пред митниците препарати са арестувани на граничния пункт " Лесово " 60 кг и 595 л пестициди, генезис Турция; на " Капитан Андреево " - 35.6 кг и 82.5 л, генезис Турция; на " Връшка Чука " - 11 кг и 8.3 л, генезис Сърбия; на " Малко Търново " - 13.2 кг и 9.5 л, генезис Турция.

Отделно са арестувани неразрешени артикули за растителна отбрана с генезис Турция, предопределени за Румъния и България - на " Лесово " - 5.8 кг и 36 л и на " Капитан Андреево " - 12.9 кг и 24 л.

С присъединяване на Министерство на вътрешните работи Агенцията по храните е направила инспекции и в Димитровград, Хасково, Ямбол, Кърджали и Сливен. При тях са арестувани 180 л неразрешени артикули за растителна отбрана с генезис Турция, 18 кг с генезис Гърция и са открити към 50 кг. залежали и негодни пестициди.

Отделно в цялата страна са направени планови инспекции на местата за произвеждане, търговия и преопаковане на такива препарати като са открити над 100 нарушавания, за които са направени наставления.

След привършване на интервенцията битката с незаконния импорт и търговия с неразрешени артикули за растителна отбрана продължава, прецизират от организацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР