Около 35 000 граждани на Република Северна Македония имат право

...
Около 35 000 граждани на Република Северна Македония имат право
Коментари Харесай

Граждани на РСМ не са гласували в Благоевград, въпреки че 35 000 души имат право

Около 35 000 жители на Република Северна Македония имат право да гласоподават в област Благоевград, тъй като имат българско поданство и адресна регистрация, най-вече в селата от района. Нито един от тях обаче не е дал своя вот на парламентарните избори в неделя.

В изборните описи в благоевградското село Рилци има 790 локални поданици и към 2500 северномакедонци с българско поданство. От изборна комисия считат, че би трябвало да се откри решение на казуса със северномакедонците, които в никакъв случай не са дали своят вот.

" Те нямат интерес, съгласно мен, само че за какво ги водим в тези описи? Защо печатим тези бюлетини. Защо ще ги носим тези бюлетини, като на всички им е ясно, че те няма да дойдат да гласоподават ", сподели ръководителят на СИК в Рилци Дора Зашева.

Според Зашева поради огромния брой на жителите с двойно поданство, данните за изборна интензивност не са справедливи.

" Процентът на дали своят вот на локално население, аз ги изчислих, са 35 % от имащите право на глас. Когато ги изчисляваме върху общата численост са към 8 %. И след това споделяме " у нас изборната интензивност е дребна ", сподели ръководителят на СИК в Рилци Дора Зашева.

Хората в Рилци не са сюрпризирани, че нито един от северномакедонците не е пристигнал да гласоподава на парламентарните избори.

От пролетта в Рилци е в ход процедура по дерегистрация на над 3000 жители от Република Северна Македония, които имат и българско поданство. Ако тя обаче не завърши до идващите избори, имената им още веднъж ще бъдат в описите.

Автор: Йорданка Бакалска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР