Около 330 млн. лева губи хазната годишно от неотчитане на

...
Около 330 млн. лева губи хазната годишно от неотчитане на
Коментари Харесай

Със смяна на касови апарати и софтуер данъчните вкарват 150 млн. лева в бюджета

Около 330 млн. лв. губи хазната годишно от неотчитане на обороти. Данъчните се надяват с промени в наредбата за за вписване и отчитане на продажби в комерсиалните обекти посредством фискални устройства да вкарат във фиска 150 млн. лв.. Това стана ясно от думите на представителят на Националната организация по приходите (НАП) Росен Бъчваров.

Държавата ще се опита да изкара „ на ярко “ оборотите на огромни търговци, главно нощни заведения и ресторантьори. Основните промени засягат търговците, производителите на фискалните устройства, основателите на софтуери за ръководство на продажбите и електронните магазини.

От Национална агенция за приходите вкарват нови условия към софтуерите, които ръководят комерсиалната активност, електронните магазини влизат в регулация, а оттук насетне техниците и сервизите ще подлежат на позволителен режим от Българския институт по метрология. Последното се дължи на обстоятелството, че техниците си разрешават интервенция във фискалните устройства за манипулиране.

„ Загубите за бюджета от укриване на доходи от търговците на едро и дребно надвишават даже загубите, които се търпят от проведени Данък добавена стойност измами “, призна пред "Монитор " Васил Панов, шеф на "Данъчно-осигурителен надзор " в Национална агенция за приходите.

Големите търговци, като магазини, заведения за хранене и нощни заведения, работят със програмен продукт за ръководство на продажбите, с измененията ще бъдат избегнато опцията за изпращане на единствено част от продажбите към Национална агенция за приходите посредством наподобяващи фискални бележки от принтери. По данни на Национална агенция за приходите при 70 на 100 от инспекциите се открива, че посредством софтуерите се манипулира данните. Подобни загуби идват и от заведения с огромни обороти всяка нощ, при които при инспекции се открива, че съхраняват данните от продажбите си в Северна Америка.

„ Това не е инцидентно, тъй като извличането на информацията за насъбрания оборот, е невероятно “, счита Бъчваров. С измененията данъчните инспектори ще може да проследят кои е създал софтуера за продажбите в обекта, кои употребява стратегиите и къде тъкмо се записва информацията. Според наредбите, които към този момент влязоха в действие, продажбата ще се регистрира пред данъчните до пет минути по електронен път. Ще се сътвори и обществен указател за търговците, които правят електронна търговия, които ще бъде качен на уеб страницата на Национална агенция за приходите. Към момента данъчните регистрират, че сигналите от жителите за измами са се изравнили съвсем по равно сред електронните магазини и физическите магазини.

До 31 март 2019 година 202 000 касови апарата би трябвало да бъдат приведени с новите условия на наредбата. Точно половината няма потребност бъдат сменяни, тъй като те могат да бъдат доработени с смяна в техния програмен продукт. Всички, регистрирани по Данък добавена стойност компании, които имат тези 202 000 апарата би трябвало да приведат активността към условията. Всеки търговец, които употребява програмен продукт за ръководство на продажбите, който е обвързван с фискален принтер или фискално устройство, до края на март на 2019 година при положение, че е регистриран по Данък добавена стойност, би трябвало да приведе софтуерът да ръководи всички фискални устройства в комерсиалния обект и производителя на софтуера да го преправи, тъй че да не му разреша случайно отпечатване на подправена касова записка или всяка втора или трета записка да не бъде записвана във фискалната памет на устройството. За всички останали компании, нерегистрирани по Данък добавена стойност, срокът е до края на юни 2019 година

Това са по-малките търговски обекти и за тях същото би трябвало да се случи – или смяна на софтуера, или промяна на касовия уред или свързване на софтуера за ръководство на продажбите с фискалното устройство в комерсиалния обект. Големите търговци, каквито са веригите за храни и артикули, и употребяват така наречен интегрирани системи, ще би трябвало да приведат активността си до края на 2019 година

Днес браншовите браншовите организации се оплакаха, че периодите за въвеждане на новите условия на наредбата са прекомерно къси. Затова упорстват вместо от 31 март 2019 година осъществяването й влезе в действие от началото на 2020 година От Национална агенция за приходите разясниха, че всяко изобретение в данъчната политика се възприема постоянно на нож, по тази причина са подготвили разяснителна акция.

До края на тази седмица всички сервизни компании за поддръжка на фискални системи ще получат указания и описания с измененията в законодателството. Такова персонално писмо от Национална агенция за приходите ще получи и всяко едно записано по Данък добавена стойност лице, в което ясно и в детайли са разказани периодите, идните стъпки, опциите софтуерно фискалните устройства да бъдат доработени, или в случай че не могат, да се види каква хардуерна смяна би трябвало да се извърши, обясни представителят на Национална агенция за приходите. На уеб страницата на приходната организация пък ще бъде пуснат софтуерен инструмент, който разрешава на всеки търговец да ревизира дали софтуера, който той употребява, е кадърен за ръководство на продажбите по смисъла на новите разпореждания посредством отговор на няколко въпроса.

Търговците, които одобряват заплащания по банков път, няма да вършат промени, тъй като нямат касови апарати. Санкциите, които грозят търговците, са до 2000 лв., само че и запечатване на комерсиалните обекти. Колко На пазара се продават касови апарати сред 150 и 400 лв., на по-новите устройства ще се наложи единствено „ ъпгрейдване “ със програмен продукт. Отделно подмяната на устройствата влиза в графата разноски, приети за данъчни цели, разяснява представителят на Национална агенция за приходите, тъй че търговците няма да бъдат ощетени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР