Около 330 млн. лева губи хазната годишно от неотчитане на

...
Около 330 млн. лева губи хазната годишно от неотчитане на
Коментари Харесай

НАП изчисли, че хазната губи над 300 млн. лв. от неотчетени обороти

Около 330 млн. лв. губи хазната годишно от неотчитане на обороти. Това сподели представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров във връзка новите правила за касовите апарати. Според наредбите, които към този момент влязоха в действие, продажбата ще се регистрира пред данъчните до пет минути по електронен път.

"При всички промени във фискалните устройства в последните 10 години, главните компликации произтичаха от това, че работата започваше примерно 20 дни преди крайния период, което затруднява осъществяването ", уточни Бъчваров пред БНР. И добави, че разноските на компаниите за привеждане на устройствата им в сходство с наредбата ще бъдат приети за данъчни цели.

До края на тази седмица следва всяко едно записано по Данък добавена стойност лице да получи персонално писмо от Национална агенция за приходите, в което ясно и в детайли са разказани периодите, идните стъпки, опциите софтуерно фискалните устройства да бъдат доработени, или в случай че не могат, да се види каква хардуерна смяна би трябвало да се извърши, обясни представителят на Национална агенция за приходите.

По думите му на уеб страницата на приходната организация пък ще бъде пуснат софтуерен инструмент, който разрешава на всеки търговец да ревизира дали софтуера, който той употребява, е кадърен за ръководство на продажбите по смисъла на новите разпореждания.

От края на предходната седмица приходната организация стартира всеобщи инспекции за съблюдаване на данъчно-осигурителното законодателство от строителните компании. "Засега са открити случаи на "заплата в плик " и невнасяне на цялостния размер на осигуровките. Но обнадеждаващото е, че няма хора все още, които да нямат трудови контракти ", съобщи представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

Според финансовия шеф на Българската стопанска камара Станислав Попдончев новите условия за касовите апарати ще доведат до нова тежест за бизнеса, а текстовете в наредбата не са прецизирани задоволително

"С наредбата се вкарва спомагателна административна тежест. По наши оценки разноските ще бъдат много по-високи от предварителните планове на Министерство на финансите. Но главният проблем, който виждаме и към който ще се обединим няколко организации, са в действителност късите периоди, в които компаниите би трябвало да приведат активността си в сходство и незадоволително прецизните и ясни разпореждания на наредбата, които в действителност водят до неясност в средата, в която би трябвало да оперира бизнесът на ярко. Най-краткият период, който визира и активността на най-вече предприятия, е 31 март 2019 година, а близо месец след издание на наредбата към момента няма утвърдени устройства от новия вид. Производителите на програмен продукт не знаят към какви устройства следва да приведат условията на създавания от тях артикул. В момента какъвто и да било програмен продукт да има като инструкции, който може да бъде употребен, когато не са ясни устройствата, сътрудниците няма по какъв начин да произведат нещо. Освен това процесът по внедряване на програмен продукт в една компания е много по-дълъг от тези 3-4 месеца, които остават, изключително за компании, които са с по 20-30 обекта или имат по 50-100 фискални устройства в тях ", посочи Попдончев

Оценките на бизнеса демонстрират, че към 200 хиляди фискални устройства би трябвало да бъдат сменени. Тяхната пазарна цена сега е сред 200 и 500 лв.. Т.е. разходът, който чака бизнесът, е сред 40 и 100 милиона лв. ".

Той акцентира, че бизнесът чака удължение на периодите за осъществяване на наредбата и прецизирането ѝ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР