Около 33 на сто от българските домакинства, или почти всяко

...
Около 33 на сто от българските домакинства, или почти всяко
Коментари Харесай

Евростат: Всяко трето домакинство в България се състои от един член

Около 33 на 100 от българските семейства, или съвсем всяко трето домакинство у нас, се състои от уединен българин, демонстрират данни от разбор на Евростат за % на самотните семейства в Европейски Съюз през 2017 година

Подобна наклонност се следи в целия Европейски съюз - съвсем една трета от семействата там са били от възрастен човек без деца, регистрира анализът. Според данни от последното броене на Национален статистически институт - у нас има наклонност към увеличение на броя на едночленните семейства. През 2001 година те са били към 660 хиляди, през 2011 година - към 900 хиляди, а през днешния ден надвишават 1 милион от общо близо 3 милиона семейства у нас. Най-голям е бил относителният дял на едночленните семейства в област Велико Търново - 38 на 100 и София-град - към 36 на 100. Най-малко едночленни семейства са регистрирани в област Кърджали - към 22 %.

Половината от едночленните семейства у нас се състоят от неработещи лица или пенсионери. Домакинствата с 1 пенсионер са позиционирани към 46 на 100 в градовете и към 72 % - в селата. Големият брой едночленни семейства, състоящи се от едно лице на 65 и повече години поражда и редица съществени проблеми в обществото ни, свързани с разкриването на служби за обществено и здравно подкрепяне на тази категория семейства. Освен това почти във всяко 12-то едночленно домакинство у нас - лицето е с понижена продуктивност или прието трайно увреждани, сочат данните на Национален статистически институт.

Последните статистически данни за размера на семействата в Европейски Съюз демонстрират, че през 2017 година към една трета от семействата в държавите-членки са били от един възрастен без деца или всяко трето домакинство в Европейски Съюз е било на уединен европеец. Най-висок е бил делът на самотните едночленни семейства в Швеция - над 50 %. Домакинствата от едно лице в Дания, Германия, Литва, Финландия и Естония съставляват сред 40 и 45 % от семействата в съответните страни. Най-нисък е бил делът на едночленните семейства в Малта - под 20 %.

Страни с невисок дял на едночленните семейства са още Португалия, Хърватия и Словакия - по 23 на 100, Полша - 24 на 100, Кипър - 25 на 100 и други Според данните на европейската статистика през 2017 година в Европейски Съюз е имало над 220 милиона семейства, като 33 % от тях са били от едно лице, което съставлява и най-често срещаният тип домакинство в Европейски Съюз. Следващата настройка на тип домакинство в Европейски Съюз е двойка без деца - към 25 % от всички семейства в Европейски Съюз. Третият най-често срещан тип домакинство в Европейски Съюз се състои от " двойка с деца ", от които през 2017 година в Европейски Съюз е имало 44,3 милиона или 20 % от всички частни семейства, регистрира Евростат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР